Casa fara facturi

Data publicarii: 31-03-2007 | Imobiliare

Soarele, vantul si apa pot fi convertite in energie ieftina si nepoluanta, noteaza Evenimentul Zilei. E acea zi fericita din luna cand luam salariul. Insa nici nu reusim bine sa simtim deplin bucuria, ca ne amintim de facturile care trebuie platite: intretinere, curent, apa rece, apa calda, telefon fix si mobil, eventual cablu si internet.

Toate acestea ajung sa ne "sustraga" din buzunar aproximativ 400-800 de lei pe luna, in functie de suprafata locuintei, de numarul de persoane care impart aceeasi casa si de facilitatile disponibile.

Cum ar fi daca am putea avea toate aceste "cuceriri ale civilizatiei" fara sa mai platim facturi? Departe de a fi o utopie, acest lucru devine posibil cu ajutorul folosirii inteligente a surselor naturale de energie.

Caldura de la soare

Energia solara este produsa direct prin utilizarea luminii si a radiatiilor solare. Cu atat mai mult ca e pacat sa nu profitam de situatia geografica a tarii noastre, care ne ofera posibilitatea sa producem o cantitate a energiei termosolare cuprinsa intre 900 si 1.450 kW/h/mp/an, in functie de zona si anotimp.

Aceasta cantitate ar putea acoperi aproximativ 50% din volumul de apa calda menajera sau 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta a Romaniei, spune Mihai Fofirca, director de departament in cadrul Ecoprod Energy Ploiesti, companie care furnizeaza sisteme de producere a energiei solare si eoliene.

Astfel, cu ajutorul panourilor termosolare, razele soarelui sunt transformate in caldura. Energia termica obtinuta poate fi folosita atat pentru incalzirea apei menajere, cat si ca un ajutor pentru incalzirea casei. Noile tehnologii permit obtinerea energiei solare pe tot parcursul zilei, chiar si atunci cand afara cerul este innorat.

Aceasta solutie consta in instalarea pe acoperisul casei a panourilor de colectare a razelor solare. Cu ajutorul energiei captate este incalzita o cantitate de apa de aproximativ 100 litri dintr-un boiler.

Raze transformate in energie electrica

Posibilitatile de folosire a energiei solare nu se termina aici. Cu ajutorul instalatiilor numite panouri fotovoltaice, razele astrului zilei sunt transformate in curent electic.

Florin Fleseriu, managerul companiei de proiectare/instalare de tehnologie generatoare de curent electric LP Electric SRL ,din Alba Iulia, ne-a spus ca, din cauza preturilor destul de "piperate" practicate pe piata, deocamdata au curajul sa apeleze la aceasta solutie doar persoanele care-si construiesc case de vacanta in zone situate la o departare de cel putin 500 de metri de reteaua nationala de electricitate.

In acest caz, solutia devine mai avantajoasa, proprietarul preferand sa-si construiasca propria sursa de curent (energie solara combinata cu cea eoliana) cu o investitie initiala de cel mult 16.000 de euro.

Sistemul fotovoltaic e compus din panouri solare fotovoltaice, regulatoare de incarcare, acumulatori si un invertor pentru conversia curentului continuu in curent alternativ.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: