BRD va recupera o mica parte din paguba produsa de Gabriel Bivolaru
Data publicarii: 30-03-2007 | Finante-BanciBRD a avut castig de cauza si la Tribunalul Bucuresti, in ceea ce priveste anularea contractului de vanzare a unui teren de 8.000 metri patrati care a apartinut uneia dintre firmele lui Gabriel Bivolaru, fostul deputat PSD intemnitat aproape trei ani pentru ca a deturnat 50 de milioane de dolari luati de la BRD. Banca Romana de Dezvoltare a reusit sa-si recupereze parte din prejudiciul de 50 de milioane de dolari adus de Gabriel Bivolaru atacand in instanta contractele de vanzare succesiva a unui teren de 8.000 de metri patrati, situat in Busteni, care a apartinut uneia dintre firmele fostului deputat PSD, Atlas Turism & Trading SRL.
La pretul pietei, un metru patrat in Busteni valoreaza, conform informatiilor furnizate de agentiile imobiliare din zona, aproximativ 200 de euro, ceea ce inseamna ca lotul respectiv valoreaza in jur de 1,6 milioane euro, in timp ce paguba produsa de Bivolaru este de aproximativ 50 milioane dolari.
La o luna dupa ce Gabriel Bivolaru a fost eliberat conditionat din inchisoarea unde a executat pedeapsa pentru inselaciune in defavoarea BRD, instanta Tribunalului Municipiului Bucuresti a dat, in sfarsit, un verdict in acest caz.
Pamantul din statiunea prahoveana a fost instrainat tocmai pentru ca BRD sa nu poata recupera paguba produsa de Bivolaru, au sustinut avocatii bancii de-alungul procesului in care au cerut anularea contractelor incercand sa demonstreze premeditarea acestor vanzari si, prin urmare, nulitatea actelor respective.
Terenul din Busteni, de la mama Mona de Freitas, la bunica Sotec si apoi la nepotul Bradford
Terenul a facut parte, pana in 1996, din patrimoniul societatii Atlas Turism & Trading SRL, firma a lui Gabriel Bivolaru. Acesta i-a vandut-o, 1996, sotiei sale, Mona de Freitas. Femeia l-a vandut mai departe, dupa reteta folosita si in cazul terenului pe care Adrian Nastase si-a construit vila din strada Zambaccian. Cea care a cumparat pamantul a fost nimeni alta decat Elena Sotec, mama Monei de Freitas. Soacra lui Bivolaru, l-a instrainat l randul ei, catre Rodica Ionescu si Nicholas Brian Bradford. Cel din urma este chiar fiul vitreg al Monei de Freitas, adica fiul primului sot al acesteia, Brian Bradford.
Traseul terenului din Busteni este identic celui avut de lotul din Zambaccian. Concret, in 1996, cand procurorii au inceput sa ancheteze, la cererea BRD, frauda lui Bivolaru, acesta isi pune la adapost averea vanzandu-si proprietatile - terenul din Busteni si Zambaccian, catre Mona de Freitas. Aceasta i le da mamei sale, Elena Sotec. Cea din urma vinde, in 1999 Zambaccianul catre mama Roxanei Bichel, secretara avocatului Adrian Nastase, iar in 2003 vinde cei 8.000 mp catre nepotul Bradford.
Reamintim ca Bivolaru a fost condamnat in 22 martie 2004, la cinci ani de inchisoare, pentru prejudicierea BRD cu peste 2.200 miliarde de lei (circa 50 milioane de dolari). Potrivit rechizitoriului, in perioada 1991-1994, Gabriel Bivolaru si sotia sa, Mona de Freitas, au infiintat zece firme in Bucuresti, Eforie Nord, Sinaia si Ploiesti, prin care au obtinut de la BRD si BCR mai multe credite pe care le-au folosit in alte scopuri decat cele declarate. Sotia sa a fugit din Romania imediat dupa ce au inceput cercetarile din dosar.
El a fost eliberat conditionat, in 26 februarie 2007, dupa ce a stat in inchisoare doi ani si 10 luni.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani