Megacontrol fiscal in aprilie
Data publicarii: 30-03-2007 | Finante-BanciSistemele electronice instalate cu ocazia aderarii vor intra in actiune pe 25 aprilie, cind Fiscul va verifica toate tranzactiile purtatoare de TVA, noteaza Cotidianul. Firmele si persoanele fizice care efectueaza livrari si achizitii intracomunitare trebuie sa completeze si sa depuna declaratia recapitulativa privind TVA in primul trimestru, pina pe 25 aprilie, conform unor instructiuni publicate ieri de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
"Pe 25 aprilie centralizam toate operatiunile intracomunitare pe baza declaratiilor recapitulative depuse de firme. Apoi le vom confrunta cu datele din tarile cu care au avut relatii comerciale, cu ajutorul sistemului VIES de urmarire a tranzactiilor cu TVA. Toate firmele ale caror declaratii nu coincid cu datele strinse de la statele UE vor fi controlate", a avertizat miercuri, Bogdan Hutuca, vicepresedinte al Agentiei Fiscale.
Declaratia se completeaza numai de catre persoanele inregistrate ca platitori de TVA care au realizat in primul trimestru livrari si/sau achizitii intracomunitare de marfuri. Declaratia recapitulativa se depune, in format electronic, la registratura organului fiscal, la posta, prin scrisoare recomandata, pe pagina de web a Ministerului Finantelor sau prin Sistemul Electronic National (e-guvernare).
Formatul electronic al declaratiei recapitulative se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor. Acesta poate fi luat, gratuit, la unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe serverul de web al Ministerului Finantelor Publice, la adresa www.mfinante.ro.
Ce trebuie sa contina declaratia
ANAF a publicat ieri informatiile care trebuie sa existe in baza de date electronica: numerele de identificare TVA atribuite de statul membru partenerilor de afaceri din UE si valoarea totala a tuturor livrarilor intracomunitare de bunuri, efectuate de catre toti operatorii inregistrati ca platitori de TVA in statul membru.
De la data aderarii, firma de la noi care a vindut un produs sau un serviciu unui client dintr-un stat membru va mentiona TVA doar pe factura, in cota de 19%, cumparatorul strain urmind sa plateasca efectiv TVA la cota prevazuta in statul respectiv. La achizitii e invers. Cumparatorul roman plateste TVA interna.
Apoi, firma va depune la Finante decontul de TVA, lunar sau trimestrial, in functie de statut. Indiferent de statut, firmele depun trimestrial declaratia recapitulativa pentru livrarile si achizitiile intracomunitare, operatiune asemanatoare cu fostele declaratii de export sau de import.
Persoanele fizice care depun cu intirziere declaratia pot fi amendate cu sume cuprinse intre 50 si 1.500 de lei, iar firmele pot fi sanctionate cu sume de la 500 de lei la 10.000 de lei.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani