Firmele ar trebui sa-si recruteze angajatii de pe bancile scolii
Data publicarii: 30-03-2007 | HR/CarierePiata romaneasca a fortei de munca este una foarte dinamica, iar companiile ar trebui sa le ofere studentilor burse de studii care sa-i motiveze si sa-si recruteze viitorii angajati de pe bancile facultatilor, sunt de parere specialistii in resurse umane.
Reuniti la un seminar despre evolutia pietei muncii din Romania, specialistii in resurse umane (HR) de la mai multe companii cunoscute au explicat ca in Romania se poate vorbi, in prezent, de un deficit de forta de munca in anumite domenii, iar departamentele de specialitate ar trebui sa joace un rol mai important decat pana acum in recrutarea si mentinerea angajatilor.
Potrivit reprezentantului biroului de resurse umane al Grupului Rompetrol, Camelia Cringus, serviciile de HR din cadrul companiilor ar trebui sa devina o parte importanta a afacerii, pentru ca prin intermediul acestor servicii se aduce capital uman care aduce profit.
"De multe ori, cand companiile au probleme financiare, primul lucru pe care-l fac este sa restructureze din personal, negandindu-se ca acel personal este cel care aduce profitul. Cand se taie bugete, cel pentru HR este primul care cade. Important este ca functia de HR sa devina parte din afacere, pentru ca fara personal uman capabil nu se poate face o afacere", a spus Camelia Cringus.
Reprezentanta companiei a mai precizat ca solutia pentru deficitul de personal reclamat de majoritatea firmelor mari poate fi motivarea tinerilor inca din facultate. Camelia Cringus a spus ca majoritatea tinerilor termina o facultate dupa care nu stiu ce cariera sa-si aleaga. De aceea, firmele ar trebui sa se implice in sistemul de invatamant si sa-i motiveze pe tineri cu burse sau cu stagii de practica, pentru a-i convinge sa se angajeze in respectivele firme dupa absolvire.
Referitor la evolutia salariilor, managerul firmei de recrutare Human Capital Soultions, Sotiris Karagkiozidis, a precizat ca, in prezent, sunt discrepante mari intre salariile pentru aceeasi pozitie in interiorul aceleiasi companii, dar si comparativ cu alte state ale Uniunii Europene. In acelasi timp, reprezentantul firmei de recrutare, a mentionat si faptul ca romanii cer salarii mari si doresc sa urce cat mai rapid in ierarhie deoarece cu un salariu de 400-500 de euro este greu de trait decent in Romania. De asemenea, companiile au, de la an la an, cerinte tot mai mari de la candidati (experienta sau specializari profesionale) pentru a-si gasi oamenii de care au nevoie.
"Problema nu este ca nu sunt oameni, ci ca trebuie gasiti oamenii potriviti. Dar in cativa ani piata se va echilibra si companiile staine vor angaja din ce in ce mai multi romani in defavoarea expatilor", a concluzionat Sotiris Karagkiozidis.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani