Numarul falimentelor s-a dublat in Romania in 2006 fata de 2005
Data publicarii: 29-03-2007 | Finante-BanciRomania a avut, in 2006, o dublare a numarului de firme aflate in faliment, de la 3.582 in 2006 la 6.721, dintr-un total de 531 de mii de firme active, fapt datorat aplicarii legii insolventei favorabila creditorilor, sectorul cel mai afectat fiind cel comercial, se arata intr-un studiu Coface.
Conform studiului Coface, sectorul comercial detine o pondere de 37% din totalul falimentelor, ca urmare a migrarii cererii catre marii retalieri. Un alt sector economic riscant atat in Romania cat si in Bulgaria, potrivit Coface, este agricultura. Pe de alta parte, piata romaneasca cunoaste o dezvoltare a sectorului constructiilor, iar sectoarele considerate cu cel mai mic grad de risc de falimente sunt IT-ul, telecomunicatiile si intermedierile financiare.
Studiul prezinta cele 6.721 de firme aflate in faliment, in reorganizare judiciara sau a caror procedura de faliment a fost inchisa din lipsa de active, dosare existemte pe rol la 31 decembrie 2006. Dintre acestea, numarul cazurilor de faliment strict deschise este de 3.191.
In Bulgaria, dintr-un total de 232 de mii de firme active s-au inregistrat in 2006 183 de falimente, in scadere fata de anul 2005 cand s-au constatat 238 de falimente. Rata scazuta a falimentelor, de 0,1% din totalul companiilor active se datoreaza, potrivit Coface, procedurii complicate si de durata a falimentului. Astfel, un numar mare de cazuri de insolventa sunt rezolvate de catre creditori prin intelegeri in afara curtii. Cele mai multe cazuri de faliment din Bulgaria se inregistreaza in agricultura, 28% din total, avand drept cauze preturile ridicate la combustibili si energie, lipsa recoltelor impotriva calamitatilor naturale si concurenta produselor din import.
In Croatia, cel mai ridicat numar de falimente se inregistreaza in sectorul comercial, cu o pondere de 40,9% din total. Constructiile ocupa pozitia secunda ca numar de falimente, iar la polul opus se afla telecomunicatiile, sectorul bancar si tusirmul. In Croatia, in 2006, dintr-un total de 71 de mii de firme active, 624 au intrat in faliment.
Sectorul constructiilor este in Ungaria cel mai riscant din punct de vedere al falimentelor, cu o pondere de 18,4% din total, pe fondul utilizarii la scara larga a subcontractarii lucrarilor. Potrivit Coface, problemele de lichiditate cu care se confrunta companiile unguresti sunt datorate indisciplinei financiare manifestate atat de companiile private cat si de cele de stat, care duc la diferente foarte mari intre numarul de zile de plata a furnizorilor si cel de incasare a creantelor. Din 478 de mii de firme active, 9.575 erau in stare de faliment la sfarsitul anului 2006.
In Polonia rata insolventelor este extrem de scazuta, insa expertii de la Coface spun ca datele referitoare la numarul falimentelor nu reflecta situatia reala pentru ca nu exista inregistrari ale cazurilor respinse de instanta. Astfel, dintr-un total de 3,5 milioane de firme active, la finele anului 2006 se inregistrau 576 de falimente.
In Slovenia, sectorul comercial detine 50% din totalul falimentelor, un grad mare de risc avand ramura textila din cauza concurentei produselor ieftine de provenienta asiatica. Din totalul de 153 de mii de firme, la sfarsitul lui 2006 se inregistrau 582 de falimente.
In Slovacia se constata aceeasi situatie ca si in Bulgaria, unde un numar restrans al cazurilor de insolventa ajung in instanta, debitorii preferand intelegeri cu creditorii acestora in afara instantei. Analistii de la Coface remarca faptul ca desi s-a introdus la 1 ianuarie 2006 o noua lege a insolventei cu scop reducerea procedurii, totusi aceasta nu a dus la cresterea numaruluid e cazuri de faliment inaintate instantei. Aici, un grad mare de risc il prezinta industriile textila, a lemnului, a constructiilor de masini, precum si transporturile. Din 450 de mii de firme active, 1.721 de falimente erau la sfarsitul anului 2006.
Letonia are o situatie diferita de celelalte tari din regiunea studiata de Coface. Astfel, legea insolventei are conditii stricte de declansare a falimentului. O situatie demna de mentionat este cea referitoare la companiile care activeaza in industria pestelui. Din 27 de companii exportatoare de peste, mai mult de jumatate sunt in pragul falimentului, pentru ca Rusia a interzis importul produselor din peste de la anumiti producatori letoni. Din 210 mii de firme active, 654 erau in faliment la finele lui 2006.
La nivel regional, rata medie a insolventei, ponderata cu numarul de companii active in fiecare tara este de 0,2%. Primele locuri sunt ocupate de comert, constructii si agricultura. Se observa, de asemenea, scaderea numparului de falimente in cazul tarilor care au aderat la UE in 2004, infirmand astfel previziunile relativ sumbre ale cresterii numarului de falimente in randul IMM-urilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice