Romania este codasa Europei la inovatii, desi dispune de ''creiere''
Data publicarii: 27-03-2007 | EconomieLipsa unor programe nationale de sustinere a inovatiei a pus Romania pe penultima pozitie in clasamentul european privind inovatia (EIS 2006), desi are la dispozitie "creiere" cu un excelent potential inovator, a declarat marti directul general Romanian Soft Company (RSC), Elisei Craciun.
Romania, aflata in acelasi pluton cu Cipru, a facut progrese comparativ cu anul precendent, dar se afla inca la coada clasamentului. Liderii europeni in inovatie sunt Suedia, Elvetia, Finlanda, Danemarca si Germania. Studiile europene arata ca SUA si Japonia sunt inca inaintea tarilor UE in ceea ce priveste inovatia, dar distanta s-a mai micsorat in ultimul an.
"Dupa cum au demonstrat si la CeBit 2007, performantele firmelor de IT romanesti nu confirma aceasta pozitie codasa, dar, din pacate, acest lucru nu este suficient", a declarat Craciun.
Stiinta si technologia din Romania au nevoie de o vizibilitate internationala mult mai mare, fapt recomandat de altfel si in raportul privind performantele in domeniul inovatiei. Brandul sectorial de export, RomaniaIT - Creative Talent.Technical.Excellence, a fost lansat la targul de tehnologia informatiei si comunicatii, CeBIT Hanovra. "E laudabila lansarea la CeBiT a brandului romanesc de IT si speram sa ne fie de folos. Ma intreb insa daca va face fata eficient imaginii de tara codasa in inovatie", a precizat directorul general RSC.
Valoarea sectorului romanesc de IT&C a fost, anul trecut, de 4,8 miliarde de euro, aducand o contributie de 4,19% la PIB. In acelasi timp, valoarea exporturilor de software si servicii a fost estimata la 380 milioane de euro pentru anul 2006.
Guvernul Romaniei a demarat programul national pentru cercetare-dezvoltare si inovatii in 1997, iar pana anul trecut a generat un numar semnificativ de finantari publice, dar si 30% investitii in cercetare dezvoltare din partea sectorului privat. Majoritatea programelor insa, s-au adresat tinerilor cercetatori si au vizatz achizitionarea de echipament si tehnologii moderne. Accesare fondurilor europene ded preaderare precum programul CORINT pentru cercetare si dezvoltare a avut aceleasi obiective.
Uniunea Europeana, pe de o parte, si SUA, pe de alta parte, au lansat in deceniul trecut ample programe de sustinere a inovatiei, privita drept unul dintre motoarele principale de dezvoltare economica. Amenintata de progresele tehnologice ale Japoniei si vazand pasii rapizi facuti de tarile scandinave, America s-a "regrupat" la sfarsitul anilor 90.
European Innovation Scoreboard este un instrument dezvoltat la initiativa Comisiei Europene pentru a masura performantele in domeniul inovatiei. EIS ia in calcul o serie de indicatori privind educatia, investitiile in IT&C si cercetare, precum si numarul de patente inregistrate de fiecare tara in parte.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice