Romanii isi arunca banii pe fereastra: 50% din energia termica se pierde
Data publicarii: 27-03-2007 | EconomieSi nu numai pe fereastra, caci acestia "zboara" si pe usi, acoperis, prin pereti si chiar pe la subsolul blocului, noteaza Curierul National. In conditiile in care a devenit evident ca, in comparatie cu standardele europene, Romania se afla cu mult in urma la capitolul consum eficient de energie (aproximativ 50% din energia termica sau chiar mai mult se pierde din cauza termoizolatiilor deficiente ale locuintelor), Valentin Sosoaca, reprezentant al Primariei Capitalei, a subliniat ca, pana acum, numai 76 de imobile s-au inscris in programul de reabilitare termica derulat la nivelul Bucurestiului. Toate acestea in contextul in care, dupa cum a subliniat acesta in cadrul mesei rotunde organizate ieri pe aceasta tema de Mediafax, aproximativ 250.000 de locuinte din Bucuresti ar necesita o astfel de interventie.
Locuintele vechi, gauri negre in buzunarul romanilor
Cele mai mari pierderi termice sunt inregistrate, evident, de locuintele vechi, construite inainte de '89, ale caror sisteme de termoizolatii nu mai corespund de mult standardelor internationale. Intr-o privire comparativa, consumul de caldura pentru un apartament de 2 camere in Romania este de aproximativ 4 ori mai mare decat cel pentru un imobil similar din Germania, dupa cum a subliniat Razvan Niculescu-Aron, vicepresedinte al Patronatului Societatilor de Constructii (PSC), in calitate de moderator al evenimentului.
Per ansamblu, in raport cu standardele UE, ce prevad un nivel de aproximativ 40 KW/h/mc/an, consumul termic pentru locuintele de tip vechi este considerabil mai mare, ajungand pana la 390 KW/h/mc/an, in timp ce consumul pentru imobilele noi, desi mai mic, de 120 KW/h/mc/an, este, si el, departe de idealul european. Reprezentantul PSC a tinut sa sublinieze faptul ca aceste cifre duc la pierderi anuale in valoare de pana la 100 miliarde de euro pe an.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani