Bonusul la leafa, la alegere
Data publicarii: 26-03-2007 | HR/CariereCompaniile din Romania au inceput sa ofere salariatilor, pe linga remuneratie, recompense non-banesti la alegere. Dupa ce i-au obisnuit pe romani cu beneficii care se adauga la salariul de baza, companiile din Romania, fie ele multinationale sau cu capital autohton, au inceput sa-si cizeleze pachetele non-financiare, noteaza Cotidianul.
Astfel, in momentul de fata angajatii au optiunea de a alege intre mai multe variante, in functie de profilul si gusturile fiecaruia. Poate fi vorba despre asigurari medicale extinse si pentru familia angajatului, actiuni la pret redus la firma respectiva, timpul flexibil, vacantele de merit, abonamentele la salile de sport, voucherele pentru saloanele de cosmetica si masaj, masina de serviciu la indemina angajatului si pe perioada weekendului si a concediilor sau studiile scurte sau de lunga durata.
De asemenea, companiile mai introduc in pachetele lor de oferte si gradinita platita pentru copii, recompense in bunuri, credite avantajoase sau chiar oferirea la preturi avantajoase a unor servicii de genul plata facturilor sau gasirea unei locuinte.
"Foarte bine primite sint sistemele de recompense non-banesti tip «cafeteria», adica ofertarea mai multor beneficii din care angajatul isi poate alege in functie de nevoile sale", explica Madalina Didea, Managing Partner la HART Human Resource Consulting. Cuantumul lor poate ajunge pina la un salariu anual net, in cazul salariatilor in posturi de conducere.
"Valoarea in bani a acestor beneficii depinde de domeniul de activitate al companiilor, insa, in medie, beneficiile nu depasesc salariul obtinut intr-un an", sustine si Rudolf Fedorovici, consultant in search&selection in cadrul Advice Human Resources (AHR).
Beneficii de ambele parti
Avantajele sint de ambele parti: in timp ce salariatul are acces gratis sau subventionat la anumite servicii sau chiar bunuri, angajatorul scapa de o parte dintre darile catre stat si isi loializeaza in acelasi timp salariatii. Daca nu este gindit bine, acest tip de avantaje se poate intoarce insa impotriva angajatorului. "Un dezavantaj pentru angajat ar fi ca lista prezentata de angajator sa nu fie suficient de acoperitoare din punctul de vedere al nevoilor astfel incit angajatul sa se simta fortat sau santajat sa aleaga din mai multe beneficii ce nu-l intereseaza sau sa piarda aceste beneficii. In schimb, angajatul poate plati mai mult decit daca ar da cash sau din punct de vedere logistic sa fie mult mai greu de gestionat", mai spune Fedorovici.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii