Taxa verde pentru produsele electronice va fi de 7 lei
Data publicarii: 26-03-2007 | EconomieTaxa verde aplicata produselor electronice va fi una fixa, in valoare de 7 lei (70.000 lei vechi) si se va aplica incepand de la 31 aprilie 2007, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de produse si echipamente de tehnologia informatiei si comunicatiilor, Valentin Negoita. "Contributia consumatorului va fi una fixa, de circa sapte lei, indiferent de greutatea produsului.
Taxa se aplica produselor IT, televizoarelor, in general electronicelor si va fi atasata pretului", a spus Negoita. Taxa verde (sau timbrul verde) are drept scop asigurarea de fonduri necesare colectarii, recuperarii si reciclarii deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) si a materialelor componente, precum si gestionarii componentelor toxice si periculoase pentru om si mediu.
Odata cu aceasta data, comerciantii de astfel de produse vor trebui sa colecteze de la cumparatori aparatele vechi, in vederea reciclarii lor. In prezent, pe piata romaneasca exista trei asociatii care se ocupa cu colectarea si reciclarea electronicelor si electrocasnicelor. Asociatia Ecotic gestioneaza produsele gri (IT), Ceced este responsabila de gestionarea produselor albe si maro (frigidere, aragaze, aspiratoare), iar ELC se ocupa de echipamentele de iluminat.
Romania si-a propus sa colecteze anual aproape 900.000 tone din astfel de deseuri (aproape patru kg pe cap de locuitor), insa Negoita considera ca, in cel mai fericit caz, s-ar putea colecta un kg pe cap de locuitor, dat fiind ca romanii nu sunt inca obisnuiti cu sistemul si nu au avut puterea de cumparare pe care o au tarile dezvoltate ale Uniunii, pentru a avea ce sa recicleze.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice