Cadastrul general va creste siguranta tranzactiilor imobiliare
Data publicarii: 26-03-2007 | ImobiliareProiectul pentru introducerea cadastrului general, initiat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), va diminua fraudele existente pe piata imobiliara din Romania, au declarat reprezentantii institutiei. "Introducerea cadastrului general va duce la cresterea nivelului de siguranta al tranzactiilor imobiliare", a declarat directorul general al ANCPI, Mihai Busuioc. In opinia lui, acest proiect nu va influenta preturile pietei imobiliare, dar va aduce avantaje pentru cetatean si pentru statul roman.
De asemenea, oficialii ANCPI cred ca singurele obstacole ce ar putea aparea in calea proiectului vor fi reactiile locuitorilor din mediul rural. ANCPI a dezvoltat o campanie de informare a populatiei, dar multi dintre satenii romani nu au inteles inca avantajele realizarii cadastrului.
Cadastrul general inseamna localizarea proprietatilor, identificarea acestora si inscrierea drepturilor de proprietate in Cartea Funciara. O consecinta a introducerii cadastrului general va fi accesarea mai usoara a creditelor ipotecare si usurarea procedurilor de transfer a drepturilor de proprietate. Pentru statul roman, proiectul este util deoarece creeaza o baza reala de impozitare, va reduce numarul de litigii, va facilita reforma funciara si va imbunatati dezvoltarea infrastructurii, sustin reprezentantii ANCPI.
Proiectul de introducere a cadastrului general se va finaliza in 2020 si va costa 944 milioane euro, iar cea mai mare parte a banilor vor proveni din finantari externe.
Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara s-a infiintat in urma O.U.G nr. 41/2004 si H.G. nr. 1210/09.08.2004, prin reorganizarea Oficiului National de Cadastru, Geodezie si Cartografie si preluarea activitatii de publicitate imobiliara de la Ministerul Justitiei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice