Consultantul care va intocmi legile locuintei va fi ales in aprilie
Data publicarii: 24-03-2007 | EconomieCastigatorul licitatiei pentru consultanta in vederea realizarii pachetului de legi pentru locuinte va fi stabilit in aprilie, la Ministerul Transporturilor fiind depuse trei oferte din partea unor firme din Olanda, Austria si un consortiu romano-britanic, au declarat, vineri, surse din MTCT. Initial, au existat oferte din partea a patru firme din Olanda, Austria, Germania si un consortiu romano-britanic. Firma din Germania a renuntat insa sa mai participe la licitatia organizata, vineri, de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT).
Potrivit surselor citate, ofertele depuse de cele trei firme vor fi analizate incepand din 26 martie, castigatorul urmand sa fie anuntat la inceputul lunii aprilie.
Reprezentantii MTCT au anuntat pe 15 ianuarie ca se urmareste alegerea unor experti recunoscuti din Uniunea Europeana care sa ofere consultanta pentru elaborarea pachetului de legi in domeniul locativ. Specialistii internationali vor elabora studii privind politica romaneasca in acest domeniu, precum si privind adaptarea legislatiei romanesti la cea existenta in tari membre vechi ale Uniunii Europene.
Noul pachet de legi ar putea sa cuprinda trei acte normative importante, respectiv legea locuintei, legea chiriilor si legea condominiilor, insa in functie de rezultatele studiilor se va stabili daca vor fi implementate si alte legi. In acest context se are in vedere elaborarea unei legi pentru infiintarea unor organisme non-profit de profil si derularea parteneriatelor public-privat pentru construirea de locuinte.
Legea locuintei va fi modificata astfel incat sa devina un cod al locuintelor, eliminandu-se normele care vizeaza subventiile sau limitele de varsta. Legislatia actuala nu face fata noilor cerinte, forma imbunatatita, care va avea un caracter general, urmand sa rezolve aceasta problema. Reprezentantii MTCT au explicat ca programele si subventiile care vizeaza constructia de locuinte vor fi stabilite prin ordonante de guvern, astfel incat legea sa nu mai sufere periodic modificari. In plus, va exista o lege a chiriilor care va reglementa aceasta notiune, in legislatia actuala neexistand un astfel de act normativ. Legea condominiilor va stabili modul in care se va face administrarea fondului locativ, facand referire si la asociatiile de proprietari.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice