Citigroup analizeaza posibilitatea lansarii unei oferte de preluare a ABN AMRO
Data publicarii: 23-03-2007 | InternationalAnumiti responsabili ai Citigroup doresc ca gigantul bancar american sa faca o oferta de preluare a bancii olandeze ABN AMRO, care se afla momentan in discutii pentru o eventuala fuziune cu grupul britanic Barclays, a anuntat vineri cotidianul Wall Street Journal, relateaza Reuters. Conform informatiilor publicate de cotidianul de afaceri, citand surse familiare cu aceasta afacere, Citigroup ar analiza posibilitatea lansarii unei oferte de preluare ostila a celei mai mari banci olandeze, ABN AMRO. Purtatorii de cuvant ale celor doua grupuri bancare au refuzat sa comenteze aceasta informatie.
Banca britanica Barclays se afla in negocieri privind o eventuala fuziune cu ABN AMRO, schitand deja un cadru formal pentru aceasta operatiune ce ar da nastere unui grup bancar cu o valoare de peste 166 miliarde dolari, ce ar urma sa fie listat la bursa de la Londra, cu sediul central la Amsterdam si a carei conducere ar fi realizata in comun.
Analistii au mentionat printre celelalte grupuri ce ar putea fi interesate de preluarea ABN AMRO companiile Citigroup, HSBC, Royal Bank of Scotland si Santander.
ABN AMRO a demarat discutiile privind o eventuala fuziune cu Barclays dupa ce fondul de investitii TCI, actionar al ABN AMRO, a cerut luna trecuta bancii olandeze sa se imparta in mai multe divizii sau sa fuzioneze cu alta companie pentru a majora castigurile actionarilor.
Banca olandeza ABN Amro este prezenta si in Romania, prin ABN Amro Bank (Romania) S.A care si-a inceput activitatea in noiembrie 1995. Principalul actionar al bancii este ABN Amro Bank N.V., care detine 99.7 % din actiuni.
Daca Barclays si ABN Amro vor fuziona, banca britanica va intra automat si pe piata romaneasca. Barclays este a treia banca din Marea Britanie, dupa capitalizarea de piata si este cel mai mare emitent de carti de credit din Europa.
In intregul an 2006, profitul ABN Amro a crescut cu 7,7%, la 4,72 miliarde euro (6,13 miliarde dolari), iar profitul operational a urcat cu 24%, la 27,6 miliarde euro (35,86 miliarde dolari).
Profitul net al Barclays a fost de 4,571 miliarde lire sterline (8,92 miliarde dolari) in 2006, in crestere cu aproape 32% fata de profitul net din 2005, de 3,447 miliarde de lire sterline.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii