Citigroup analizeaza posibilitatea lansarii unei oferte de preluare a ABN AMRO
Data publicarii: 23-03-2007 | InternationalAnumiti responsabili ai Citigroup doresc ca gigantul bancar american sa faca o oferta de preluare a bancii olandeze ABN AMRO, care se afla momentan in discutii pentru o eventuala fuziune cu grupul britanic Barclays, a anuntat vineri cotidianul Wall Street Journal, relateaza Reuters. Conform informatiilor publicate de cotidianul de afaceri, citand surse familiare cu aceasta afacere, Citigroup ar analiza posibilitatea lansarii unei oferte de preluare ostila a celei mai mari banci olandeze, ABN AMRO. Purtatorii de cuvant ale celor doua grupuri bancare au refuzat sa comenteze aceasta informatie.
Banca britanica Barclays se afla in negocieri privind o eventuala fuziune cu ABN AMRO, schitand deja un cadru formal pentru aceasta operatiune ce ar da nastere unui grup bancar cu o valoare de peste 166 miliarde dolari, ce ar urma sa fie listat la bursa de la Londra, cu sediul central la Amsterdam si a carei conducere ar fi realizata in comun.
Analistii au mentionat printre celelalte grupuri ce ar putea fi interesate de preluarea ABN AMRO companiile Citigroup, HSBC, Royal Bank of Scotland si Santander.
ABN AMRO a demarat discutiile privind o eventuala fuziune cu Barclays dupa ce fondul de investitii TCI, actionar al ABN AMRO, a cerut luna trecuta bancii olandeze sa se imparta in mai multe divizii sau sa fuzioneze cu alta companie pentru a majora castigurile actionarilor.
Banca olandeza ABN Amro este prezenta si in Romania, prin ABN Amro Bank (Romania) S.A care si-a inceput activitatea in noiembrie 1995. Principalul actionar al bancii este ABN Amro Bank N.V., care detine 99.7 % din actiuni.
Daca Barclays si ABN Amro vor fuziona, banca britanica va intra automat si pe piata romaneasca. Barclays este a treia banca din Marea Britanie, dupa capitalizarea de piata si este cel mai mare emitent de carti de credit din Europa.
In intregul an 2006, profitul ABN Amro a crescut cu 7,7%, la 4,72 miliarde euro (6,13 miliarde dolari), iar profitul operational a urcat cu 24%, la 27,6 miliarde euro (35,86 miliarde dolari).
Profitul net al Barclays a fost de 4,571 miliarde lire sterline (8,92 miliarde dolari) in 2006, in crestere cu aproape 32% fata de profitul net din 2005, de 3,447 miliarde de lire sterline.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice