Danske Bank avertizeaza ca marile agentii pregatesc scaderea ratingului Romaniei
Data publicarii: 23-03-2007 | Finante-BanciDanske Bank a avertizat ca ratingul Romaniei risca sa fie coborat de marile agentii specializate din cauza deficitului de cont curent mare, a cresterii rapide a creditarii si a inrautatirii situatiei politice, arata raportul "Noua Europa-atentie la rating", publicat joi seara. Danske Bank, cea mai mare banca din Danemarca, a avertizat ca ratingul atribuit Romaniei de catre Fitch ar putea sa fie coborat, iar agentia Moody's ar putea schimba perspectiva riscului financiar intr-o directie negativa.
"Agentia de rating Moody's ar putea schimba perspectiva ratingului "Baa3" de la stabil la negativ", considera analistii celei mai banci din Danemarca, Danske Bank.
"De asemenea, Fitch ar putea micsora ratingul datoriilor in valuta pe termen lung de la "BBB" la "BBB-", perspectiva ramanand stabila", estimeaza analistii. "Legat de acest lucru ar trebui sa fie notat ca ratingul Fitch este cu o treapta peste cele acordate de S&P sau Moody's Romaniei", se arata in raport.
Standard&Poor's(S&P) va metine ratingul Romaniei atribuit creditelor pe termen lung in valuta la "BBB-", cu o perspectiva stabila.
"Romania a primit cu generozitate de la agentiile de rating un premiu pentru aderarea la UE, ca si Bulgaria, de altfel. Statutul de membru al Uniunii Europene este intr-adevar un factor pozitiv si ar trebui sa contribuie la un nivel mai mare al ratingurilor", se spune in raportul "Noua Europa: Atentie la ratinguri", realizat de divizia de cercetare a bancii daneze. Ratingurile acordate Romaniei si Bulgariei par a fi "prea bune" daca se tine cont de vestile proaste precum lipsa progresului in procesul reformelor legate de UE si cresterea continua a dezechilibrelor externe. In plus, modelele Danske Bank indica un nivel "ceva mai mic" pentru ratingurile pe termen lung ale Romaniei.
Raporul Danske Bank face referire la indexul libertatii economice al Fundatiei Heritage. Romania a urcat in clasamentul libertatii economice 25 de pozitii, pana pe locul 67 si se prezinta ca o economie cu un grad moderat de libertate, de la un mediu al afacerilor predominant ingradit, potrivit raportului pe 2007. "In general, este dificil sa cuantifici importanta politicilor "bune" sau "rele" pentru ratingul de credit, insa acordam un minus in special situatiei politice din Polonia, Slovacia si Romania", au mai spus analistii bancii.
De asemenea, analistii au atras atentia asupra corelatiei dintre deficitul de cont curent si cresterea exporturilor. Insa nici aceasta relatie nu ofera imaginea completa a importantei dezechilibrelor externe. "Acest lucru este deosebit de important pentru tarile baltice, Bulgaria, Romania, Slovacia si Ungaria, care au deficite de cont curent semnificative si din aceasta cauza este probabil ca modele sa "supraevalueze" aceste tari", se spune in raportul Danske Bank. De asemenea, tari precum Polonia sau Cehia sunt "subevaluate" de modele, desi au balante externe puternice.
Tarile cele mai pasibile de o micsorare a ratingului sunt si cele care risca o inrautatire brusca a situatiei economice si posibile greutati financiare. Aceste tari sunt Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Romania si Slovacia, potrivit raportului Danske Bank.
Agentia de rating Moody's anuntat, pe 6 octombrie 2006, imbunatatirea ratingului pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valute si in moneda nationala, ale Romaniei, la nivelul "Baa3", respectiv "P-3", cu perspectiva stabila. De asemenea, Moody's a ridicat plafonul de rating al Romaniei in ceea ce priveste obligatiunile pe termen lung in valuta straina la nivelul A1. Plafonul de rating al imprumuturilor romanesti pe termen scurt in valuta straina ramane P-1, iar cel al depozitelor bancare in valuta straina au fost imbunatatite la "Baa3", respectiv P-3, cu perspectiva stabila. Guvernul Romaniei are calificativul "Baa3" pentru obligatiunile pe care le-ar putea emite.
Agentia internationala Fitch a ridicat, in data de 31 august, ratingul atasat imprumuturilor Romaniei in valute si in moneda locala si a urcat calificatul plafonului de tara la "A-", de la "BBB+", pe baza performantelor ridicate ale economiei. Tot atunci, ratingul atribuit imprumuturilor in valuta a urcat de la "BBB-" la "BBB", cel atasat imprumuturilor in moneda locala a fost ridicat de la "BBB" de la "BBB+", ambele avand perspectiva stabila. Ratingul pe termen scurt a fost stabilita la "F3".
Standard&Poor's (S&P) a confirmat, pe 5 septembrie ratingul "BBB-" pentru creditele in termen lung in valuta si "A-3" pentru creditele pe termen scurt in valuta, respectiv calificativele "BBB" pentru imprumuturile pe termen lung in moneda nationala si "A-3" pentru creditele pe termen scurt in moneda nationala. S&P a ridicat, in luna septembrie, perspectiva de rating a Romaniei, de la stabil la pozitiv, pe baza imbunatatirii reformelor structurale economice si institutionale realizate in perspectiva aderarii si a confirmat calificativele atribuite imprumuturilor pe termen scurt si lung in valuta si in lei.
Moody's nu are pe agenda o schimbare a calificativului de risc financiar atribuit Romaniei, dar este ingrijorata de posibilitatea intarzierii reformelor din cauza tensiunilor politice, a declarat, recent pentru NewsIn, analistul agentiei pentru Romania, Kenneth Orchard. "Nu vedem o schimbare a ratingului in viitorul apropiat", a spus Orchard. "Totusi, ratingurile Romaniei si Bulgariei sunt inca mici fata de alte tari membre ale UE din regiune, asadar au mare potential de crestere", a aratat analistul Moody's. Agentia de rating Moody's ar putea micsora ratingul suveran atribuit Romaniei numai daca s-ar face pasi inapoi in procesul reformelor, insa pentru o marire ar trebui sa se vada o continuitate in implementarea reformelor din diferite domenii, a declarat intr-un inteviu telefonic, Orchard.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice