Pensiile private au un concurent: asigurarea unit-linked
Data publicarii: 23-03-2007 | Finante-BanciPensia privata poate avea un randament mediu anual de 7%, in timp ce la asigurarea unit-linked cresterea poate fi si de 20-30% anual. Asigurarile private de pensii au un concurent de temut pe piata asigurarilor din Romania. Este vorba despre asigurarea unit-linked, care prezinta doua avantaje: este si asigurare, dar aduce si profit. In plus, daca la asigurarile private de pensii venitul nostru va depinde de managerii fondului de pensii, in cazul asigurarilor unit-linked noi ne putem creiona viitorul. Totul depinde de rezistenta noastra la risc.
Cum e la pensia privata
Functionarea pilonului al treilea (n.r. - sistemul pensiilor facultative, finantat din contributiile suplimentare si optionale ale celor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor) va atrage potrivit specialistilor 200.000-300.000 de participanti in sistem. Legislatia prevede ca o persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15% din venitul brut si poate beneficia de pensie la implinirea virstei de 60 de ani.
Totodata, se mentioneaza ca orice contributie in acest sistem este deductibila fiscal in limita a 200 de euro (de la angajator) si 200 de euro (de la angajat). Conform unor calcule ale operatorilor din piata, o contributie lunara de 20 de euro, pe o perioada de 25 de ani in acest sistem, va genera o pensie de 140 de euro timp de 15 ani, in cazul fondurilor de pensii facultative.
Observatorii pietei considera ca un randament mediu anual de 7% in euro ar fi unul foarte bun, iar randamentele fondurilor de pensii vor depinde mult de profesionalismul administratorilor.
Cum e la unit-linked
Asigurarea unit-linked prezinta doua avantaje: este si asigurare, dar aduce si profit. Cu alte cuvinte, clientul are asigurare de viata, dar banii sai nu merg doar in acoperirea riscului. Compania de asigurare care a vindut produsul pune deoparte din acesti bani si ii administreaza, cu randamente cit mai mari. In plus, ne putem retrage banii atunci cind dorim. Avantajul unei asigurari de tip unit-linked consta in faptul ca profitul asteptat este mai mare decit in cazul unei asigurari traditionale.
Astfel, la sfirsitul perioadei de economisire, banii investiti se vor putea intoarce fie toti deodata, fie sub forma unei pensii private. Cel mai bun randament al unui produs de tip unit-linked a fost anul trecut de 31%, inregistrat de un fond denominat in lei, administrat de Interamerican si care plaseaza aproximativ 70% din activele fondului in actiuni listate pe bursa de la Bucuresti (inclusiv pe piata Rasdaq).
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii