Turismul romanesc va creste cu 15% in 2007

Data publicarii: 23-03-2007 | Turism

Turismul romanesc va creste cu 15% in 2007 si poate atinge peste doua procente din PIB, daca programele de dezvoltare initiate de Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) vor fi implementate cu succes, a declarat, joi, presedintele ANT, Monica Barbuletiu.

Potrivit acesteia, bugetul ANT aferent anului 2007 este de 23,5 milioane de lei si va fi utilizat in principal pentru promovarea turismului romanesc atat pe plan national, cat si in afara tarii.

In plus, Guvernul a alocat pentru perioada 2006-2008 suma de 325 de milioane de euro de la bugetul de stat, din care in a doua jumatate a anului trecut s-au cheltuit sase milioane de euro. Aceste fonduri au fost alocate in cadrul Programului National de Investitii, prin ANT, si au vizat dezvoltarea turismului montan, balnear, cultural, cel de pe litoral si cel din Delta Dunarii.

"Acesti bani au fost accesati de Consiliile Judetene si Consiliile Locale din tara si au fost utilizati pentru realizarea studiilor de fezabilitate si a proiectelor tehnice pentru investitiile respective. Recomandarea noastra este ca proiectele lor de investitii sa fie gata pana la mijlocul acestui an pentru ca autoritatile locale sa aplice direct pentru cofinantari din fonduri structurale. Astfel, se economiseste cel putin jumatate de an pentru implementarea proiectelor derulate prin fonduri europene", a spus Barbuletiu.

Tot in anul 2006, din aceste fonduri au fost alocate 24 de milioane de euro pentru programul "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007", in special pentru centrul de informare turistica.

"Daca toate aceste proiecte vor fi implementate cu succes, iar fondurile europene vor fi absorbite rapid, turismul va creste in 2007 cu aproximativ 15%, reprezentand peste 2% din PIB", a explicat presedintele ANT.

Potrivit reprezentantilor ANT, turismul nu a depasit 1,9% din PIB, in 2006.

Monica Barbuletiu a explicat ca agentii economici din domeniul turismului vor putea accesa, din iulie 2007, fonduri europene de peste 2,6 miliarde de euro, pentru turismul autohton.

Cea mai mare parte a banilor, respectiv doua miliarde de euro, va proveni din Fondul European Agricol si de Dezvoltare Rurala privind imbunatatirea calitatii vietii in zona rurala si promovarea turismului rural.

Potrivit presedintelui ANT, vor putea fi cofinantate si proiecte elaborate de intreprinderile mici si mijlocii.

Totodata, in cadrul activitatii de promovare a Romaniei ca destinatie atractiva pentru turism si afaceri vor putea fi accesate de la UE fonduri in valoare de 127 de milioane de euro, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Proiectele dezvoltate in baza acestui fond vizeaza promovarea turismului si dezvoltarea centrelor de promovare. Restul cofinantarii, in valoare de 23 de milioane de euro, pentru aceste programe va proveni de la bugetul de stat.

A treia axa de dezvoltare a turismului se refera la promovarea durabila a turismului regional si local, in cadrul careia vor putea fi accesate fonduri de aproape jumatate de miliard de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala, la care se adauga 60 de milioane de euro de la bugetul de stat.

"Proiectele vor viza restaurarea si valorificarea patrimoniului istoric si cultural, valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor", a explicat presedintele ANT.

In opinia acesteia, nu se cunoaste inca numarul proiectelor care vor fi depuse. "Discutiile de pana acum cu agentii economici din turism au relevat faptul ca aproape toti sunt pregatiti cu proiecte pentru accesarea fondurilor europene, astfel incat estimam ca gradul de absorbtie va fi mare, iar cofinantarea europeana va aduce un ajutor substantial pentru dezvoltarea turismului", a mai spus Barbuletiu.

NewsIn

Alte articole pe aceasta tema publicate pe BankNews.ro:

Refacerea litoralului va costa Romania peste 300 de milioane de euro
4.600 de hoteluri noi
La capitolul turism, Romania se claseaza intre Azerbaidjan si El Salvador

Ultimele stiri pe BankNews.ro: