Concentrarile economice, in atentia Consiliului Concurentei
Data publicarii: 22-03-2007 | EconomieConsiliul Concurentei a autorizat, de la inceputul acestui an, 7 concentrari economice. De asemenea, alte 8 operatiuni de concentrare economica au fost notificate si sunt in prezent in analiza autoritatii de concurenta, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. O concentrare economica se realizeaza prin orice act juridic, indiferent de forma acestuia si care, fie opereaza transferul proprietatii sau al folosintei asupra totalitatii ori a unei parti a bunurilor, drepturilor si obligatiilor unui agent economic, fie are ca obiect sau ca efect permiterea unui agent economic ori unei grupari de agenti economici de a exercita, direct sau indirect, o influenta determinanta asupra unui alt agent economic sau mai multor alti agenti economici.
O astfel de operatiune se poate efectua prin fuziunea unor agenti economici (anterior independenti), prin dobandirea controlului, direct sau indirect asupra unui/mai multor agenti (sau asupra unor parti ale acestora) sau prin crearea unei societati in comun concentrative.
Controlul operatiunilor de concentrare economica reprezinta una dintre atributiile principale ale autoritatii de concurenta. Scopul principal al acestei activitati este acela de a nu permite crearea de monopoluri sau de agenti economici cu pozitie dominanta pe piata, care pot conduce la restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei cu efecte nefavorabile asupra consumatorilor.
Consiliul Concurentei se pronunta doar cu privire la acele operatiuni de concentrare economica in cazul carora, data fiind marimea agentilor economici implicati, exista riscul afectarii mediului concurential normal. In cazul concentrarilor economice, criteriul ales pentru determinarea marimii agentilor economici este unul valoric si se refera la cifra de afaceri.
Conform dispozitiilor Legii concurentei nr. 21/1996, republicata, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute de lege. Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 euro.
In conditiile in care agentii economici care dobandesc controlul nu notifica operatiunea de concentrare economica in termen legal (30 de zile de la data semnarii actului juridic), acestia pot fi sanctionati cu o amenda de pana la 1% din cifra de afaceri totala din anul financiar anterior sanctionarii.
Dupa evaluarea impactului asupra mediului concurential, Consiliul Concurentei se pronunta cu privire la operatiunea de concentrare economica notificata. O decizie de autorizare, de refuz sau privind declansarea unei investigatii (in cazul in care operatiunea prezinta indoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential normal) este luata in termen de 30 de zile de la data la care notificarea respectiva contine toate informatiile complete.
Legea concurentei interzice punerea in aplicare a unei operatiuni de concentrare economica pana la emiterea unei decizii de autorizare (respectiv decizie de neobiectiune, decizie de autorizare sau decizie de autorizare cu conditii) de catre Consiliul Concurentei. Totusi, pe baza unei cereri motivate, autoritatea de concurenta poate acorda, atat anterior cat si ulterior notificarii, o derogare de la aceasta regula, care insa poate fi conditionata de impunerea unor obligatii care trebuie indeplinite de catre parti.
In conditiile in care agentii economici care dobandesc controlul pun in practica operatiunea de concentrare economica inainte de emiterea unei Decizii de catre autoritatea de concurenta, acestia pot fi sanctionati cu o amenda de pana la 10% din cifra de afaceri totala din anul financiar anterior sanctionarii.
Prin punere in practica se intelege luarea anumitor masuri ireversibile, de natura sa influenteze comportamentul agentului economic achizitionat pe piata, precum: intrarea agentului economic achizitionat pe o alta/noua piata; exercitarea drepturilor de vot dobandite pentru numirea de membri in organele de conducere ale agentului economic; exercitarea drepturilor de vot dobandite pentru adoptarea bugetului de venituri si cheltuieli al agentului economic; schimbarea denumirii agentului economic achizitionat; restructurarea, inchiderea sau divizarea agentului economic achizitionat; vanzarea de active apartinand agentului economic achizitionat; concedierea angajatilor agentului economic achizitionat; etc.
Stabilirea incalcarii Legii concurentei, prin punerea in practica a unei operatiuni de concentrare economica, inainte ca aceasta sa fie autorizata prin Decizie de autoritatea de concurenta, se realizeaza de catre Plenul Consiliului Concurentei, in urma unei investigatii. Subliniem faptul ca deschiderea unei investigatii nu reprezinta o incriminare automata a agentului/agentilor economici investigati. Aceasta se finalizeaza cu un raport, care poate propune fie emiterea unui ordin de inchidere, daca nu exista dovezi suficiente privind incalcarea legii, fie sanctionarea agentului/agentilor economici pentru incalcarea legii concurentei. Cuantumului sanctiunii impuse agentului/agentilor este stabilit de catre Plenul Consiliului Concurentei, pe baza concluziilor raportului de investigatie.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice