Taxa de inmatriculare: CE da termen de doua luni Romaniei
Data publicarii: 22-03-2007 | AutoComisia Europeana (CE) a decis, miercuri, sa trimita Romaniei o notificare oficiala, prin care ii cere sa amendeze taxa de prima inmatriculare auto care discrimineaza masinile la mana a doua aduse din alte state membre, se arata in comunicatul CE. Scrisoarea trimisa Romaniei este prima etapa in cadrul procedurii de infrigement prevazuta in Tratatul de aderare, la articolul 226. In cazul in care CE nu va primi un raspuns satisfacator in cel mult doua luni, va trece la a doua etapa si, in cele din urma, va aduce Romania in fata Curtii Europene de Justitie.
"In ciuda discutiilor intense cu autoritatile romane, CE considera ca taxa este, inca, neconforma cu prevederile Tratatului", se arata in comunicatul CE.
"In legislatia romaneasca, taxa de inmatriculare pentru masinile uzate nu respecta reglementarile referitoare la gradul de uzura, dimpotriva nivelul taxei creste in functie de vechimea masinii", precizeaza comunicatul CE. Dat fiind ca taxa de inmatriculare se aplica exclusiv masinilor care intra in Romania, masinile taxate cel mai mult sunt cele la mana a doua aduse din alte tari. In opinia CE, astfel de modele de taxare contravin articolului 90 din tratatul de aderare.
"CE considera, de asemenea, ca sistemul romanesc nu reuseste sa raspunda ingrijorarilor privind protectia mediului, intrucat doar factorul de vechime nu poate sa reflecte in ce masura masina afecteaza mediul, desi taxa este mult mai mare pentru astfel de masini", se subliniaza in notificarea CE.
Documentul aminteste ca, in conformitate cu legislatia comunitara, statele membre trebuie sa incurajeze un comportament care sa duca la protejarea mediului, dar criteriile aplicate in acest scop trebuie sa fie obiective si pertinente astfel incat sa evite orice discriminare impotriva bunurilor din alte state. Oficialii europeni considera ca "legislatia romaneasca nu indeplineste criteriile de completa neutralitate si, din acest motiv, trebuie modificata astfel incat sa fie conforma cu Tratatul de aderare".
CE invoca decizia Curtii Europene de Justitie, potrivit careia un stat membru are voie sa introduca o taxa de inmatriculare daca aceasta respecta articolul 90 din Tratat si ca el nu poate sa impuna o taxa care sa genereze discriminare intre bunurile de pe piata proprie si cele aduse din alte state membre.
"Curtea a mai decis ca taxa platita pentru un autoturism nou face parte din valoarea sa de piata si ca un stat membru trebuie sa ia in calcul gradul de uzura al masinii atunci cand aplica o taxa de inmatriculare. Proceduri de incalcare a tratatului au mai fost declansate impotriva statelor: Cipru, Polonia si Ungaria, in momentul in care au devenit state membre, conchide comunicatul CE.
NewsIn
Alte articole pe tema taxei auto publicate pe BankNews.ro:
Taxa de inmatriculare: CE vrea taxe mici la masini vechi, Romania aplica invers
Aberatie: Taxa auto ar putea fi impartita intre cumparatori si comercianti
UE: Romania are la dispozitie sase luni pentru a modifica taxa de inmatriculare auto
Vladescu: Guvernul este gata sa se confrunte cu CE pe taxa de inmatriculare
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani