Bancile romanesti trebuie sa treaca de la haiducism la profesionalism
Data publicarii: 22-03-2007 | Finante-BanciPiata bancara romaneasca se va alinia la cea europeana, iar produsele vor avea aceeasi soarta, a declarat Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank. Pana ca lucrurile sa se mai linisteasca, bancile mai trebuie sa treaca printr-un filtru al Bancii Centrale, care va da "verde" la regulamentele interne ale fiecarei institutii financiare in parte.
Cu toate ca noile reguli de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei au fost luate la cunostinta de institutiile financiare bancare din Romania, urmatorul pas nu a fost facut. Mai trebuie ca bancile sa astepte un feed-back din partea bancii centrale pentru a primi "consimtamantul" ca propriile reguli de creditare respecta cat se poate de riguros noile prevederi ale Regulamentului 3/2007. Acest lucru ar mai dura aproximativ o luna de zile. Mai precis, pana peste 30 de zile nu se vor lua credite dupa noul regulament. Chiar daca pricipalii beneficiari ai creditelor fara un avans minim sunt persoanele cu venituri mari, asa cum au recunoscut cu diverse ocazii reprezentantii bancilor.
Potrivit noilor prevederi, bancile vor fi nevoite sa includa o serie de cheltuieli, precum cele de subzisntenta, iar dupa eliminarea acestora se va calcula si gradul de indatorare, nivelurile maxime de indatorare urmand sa fie diferentiate pe categorii de clientela.
Adepti sau contestatari ai reducerii avansului la zero - chiar daca unii bancheri mai admit ca ar putea sa faca acest lucru pentru clientii care ofera garantiile necesare - lumea asteapta sa vada in ce masura creditul devine mai convenabil. Asa cum recunostea si presedintele general al ING, Misu Negritoiu, dincolo de orice regula impusa sau nu de Banca Nationala a Romaniei, exista o lege nescrisa a bancherilor, care este aplicata si la ING: "regula noastra este ca intotdeauna vom da bani celor care vor putea plati inapoi". De asemenea, presedintele ING a reafirmat ca nici in conditiile de fata banca pe care o conduce nu intentioneaza sa reduca avansul la zero.
Integral in Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice