Competitia intre banci promite un ''boom'' al pietei imobiliare din Romania
Data publicarii: Astazi, 22-03-2007 | ImobiliareCresterea competitiei in sectorul bancar romanesc va conduce la o crestere puternica a pietei imobiliare, in conditiile in care dobanzile vor scadea iar romanii vor avea acces mai facil la credite, a declarat unul dintre actionarii firmei estoniene Arco Real Estate Consulting, Peep Aaviksoo. Analistii imobiliari sunt de parere ca acest "boom" va determina o crestere in ansamblu a pietei imobiliare, a numarului de proiecte si de credite ipotecare contractate, vor fi conditii mai avantajoase de imprumut, iar anumite segmente ale pietei vor inregistra o crestere a preturilor.
Peep Aaviksoo a precizat faptul ca intre cele 44 de banci din Romania nu a existat o competitie atat de mare pana in prezent pentru a determina o crestere masiva in acest sector. El a mai spus ca in Bucuresti, in 2005, au fost date in folosinta numai 600 de apartamente, la un numar de 2,2 milioane de locuitori, fata de Tallinn, oras cu o populatie de 400.000, unde au fost finalizate 3.600 de apartamente. Totodata a precizat ca preturile apartamentelor din Bucuresti sunt inca reduse comparativ cu orase precum Londra sau Bruxelles, insa piata tinde sa se dezvolte, iar preturile sa creasca. In acest sens, Peep Aaviksoo a recomandat Romaniei sa utilizeze potentialul important de dezvoltare pe care il detine.
Un alt factor care poate conduce la o explozie a pietei imobiliare din Romania il reprezinta dezvoltarea infrastructurii si a parteneriatului public-privat, spune directorul companiei imobiliare Mister D Company, Dan Negulescu. In schimb, analistul Radu Zilisteanu considera ca impactul major asupra pietei imobiliare, prin cresterea preturilor apartamentelor, il poate avea eliminarea limitelor pentru ratele lunare la credite, decizie luata de Banca Nationala a Romaniei.
Decizia BNR de a nu mai impune bancilor comerciale sa limiteze rata lunara a unui imprumut la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare, sau 30% in cazul celor de consum poate duce, de asemenea, la o crestere importanta a creditelor, a mai spus Zilisteanu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani