Ancheta MTS Leasing, in Romania

Data publicarii: 21-03-2007 | Finante-Banci

Dupa un an si jumatate, in decembrie 2006, Politia din Wiesbaden a incheiat ancheta. Procuratura din Frankfurt a transmis autoritatilor romane doua cereri de ajutor judiciar. Procurorii germani doresc audierea in Romania a zece fosti clienti pagubiti de firma germana MTS Leasing, noteaza Romania Libera. "Vom cere autoritatilor romane, respectiv persoanelor pagubite, sa ne raspunda la intrebarile care de aici nu pot fi clarificate", a declarat, in urma cu cateva zile, seful departamentului "Fraude economice" de la Politia Criminala (Kriminalpolizei) din Wiesbaden.

"Dosarul complet, tradus in limba romana, a fost transmis de ministerul Justitiei din Hessa catre omologul sau din Bucuresti", a adaugat el. Pentru comisarul german, lucrurile sunt clare: "Plecam de la premisa ca se va deschide un proces, deoarece exista suspiciunea ferma ca a fost savarsita infractiunea de inselaciune, cu prejudicii pentru antreprenorii romani".

"Procedura de faliment va avea ca urmare - speram cel putin acest lucru - ca macar o parte dintre oameni sa recupereze o parte din bani", spune comisarul german. El este de parere ca procesul trebuie sa aiba loc la Frankfurt: "Daca un cetatean german savarseste in strainatate o infractiune care, dupa legislatia noastra, este si aici pasibila de pedeapsa, atunci poate fi condamnat in Germania. Procedeu reglementat foarte clar si care se incearca acum", conchide seful anchetei. In biroul sau de la Wiesbaden, acesta a cercetat in jur de 60 de plangeri penale si 700 de contracte primite din Romania.

Valoarea totala a contractelor este de circa 50 milioane de euro. Confiscate de anchetatori, documentele de la Frankfurter Volksbank dovedesc ca romanii au platit in jur de 15,5 milioane euro. Din acesti bani s-au construit imobile in valoare de 6 milioane euro. In ianuarie 2006, Kripo a perchezitionat vila si birourile familiei Metzen.

Megaescrocherie teutona

Cu numai 25.000 de euro capital, "antreprenorii" Theo si Mathias Metzen, tata si fiu, au infiintat in Germania, in noiembrie 2003, societatea MTS Leasing. Trei luni mai tarziu au deschis o reprezentanta in Romania. MTS Leasing acorda credite pentru finantarea de constructii imobiliare cu dobanzi de numai 5%, cu 2-3 puncte sub rata obisnuita. Clientii aveau obligatia sa achite un avans de cel mult 30% din valoarea (viitoarei) constructii.

Imobilele au ramas neterminate, unele n-au fost nici macar incepute. Clientii din Romania
trebuiau sa vireze banii direct pe un cont la Frankfurter Volksbank. Calin Armen, escroc notoriu, cu antecedente penale, a fost numit "consilierul financiar" al lui Theo Metzen. Nemtii l-au acuzat pe Armen de furtul a 200.000 euro, dupa care s-au volatilizat si ei, dupa o escala in Germania.

Autoritatile din Frankfurt au demarat in iulie 2005 o ancheta penala.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: