Cine castiga in Romania salariul minim din UE
Data publicarii: Astazi, 21-03-2007 | EconomieUn director dintr-o companie multinationala din Romania cistiga lunar salariul minim impus de guvernele unor state din Uniunea Europeana. Decalajul dintre economia romaneasca si cea a celorlalte state ale Uniunii Europene face ca un director roman sa primeasca un salariu egal cu venitul minim stabilit de guvernele unor state europene mai bogate. De asemenea, salariul unei secretare dintr-o multinationala care activeaza pe piata autohtona se ridica la nivelul venitului minim pe economie din alte tari.
Spre exemplu, potrivit Institutului de Statistica al UE, Eurostat, salariul minim in Belgia era in ianuarie anul trecut de 1.234 de euro, in Franta angajatorii sint obligati sa ofere cel putin 1.218 euro, in Olanda venitul minim este de 1.273 de euro, iar in Marea Britanie de 1.269 de euro. In Romania insa, un asemenea venit cistiga angajatii incadrati pe pozitii de middle management. Potrivit specialistilor in resurse umane contactati de "Cotidianul", in jurul sumei de 1.200 de euro pe luna net primeste, fara a se tine cont de sporuri, un evaluator sau un Researcher care activeaza in imobiliare, un reprezentant medical sau un Product Manager dintr-o companie farmaceutica sau un Relationship Manager dintr-o banca.
Cel mai mare salariu minim il au insa luxemburghezii, care cistiga cel putin 1.503 euro pe luna, adica aproximativ cit un director de productie sau unul de resurse umane dintr-o multinationala din Romania. In jurul acestei sume cistiga si un negociator care activeaza pe piata imobiliara, un Branch Manager dintr-o banca sau un Area Sales Manager ori un Group Product Manager din industria farmaceutica.
Contabilii romani iau salariul minim din Grecia
Daca s-ar angaja in Grecia, Spania, Malta sau in Slovenia, o secretara sau o receptionera din Romania nu ar avea nici o problema sa primeasca salariul minim din aceste tari. Aceasta in conditiile in care un astfel de post este remunerat la noi cu 550-600 de euro pe luna, adica aproximativ cit cea mai mica leafa acceptata de guvernele respectivelor state. In aceeasi marja se inscriu si salariile contabililor care se rezuma la contabilitatea primara, tehnicienii sau agentii de vinzari din multinationale, fara a lua in considerare bonurile pe care le primesc in functie de vinzarile realizate.
Coborind pe scala salariilor minime din Uniunea Europeana, in Ungaria, Polonia, Cehia sau in Turcia, venitul minim stabilit in legislatia nationala este de 200-300 de euro. La acest nivel al remuneratiei, in tara noastra se pot gasi joburi in call-center-uri sau in administratie unde o secretara care nu stie limbi straine poate cistiga aceasta suma. Tot cu aproximativ 300 de euro sint platiti si inginerii fara experienta sau reprezentantii de vinzari in companiile mici, locale, daca nu se iau in considerare comisioanele pe care le primesc.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice