Romanii petrec cel mai mult timp pe drumul dintre casa si serviciu
Data publicarii: 20-03-2007 | LifestyleRomanii bat recordul in ceea ce priveste timpul lucrat saptamanal si cel pierdut pe drumul dintre casa si serviciu. Daca media in UE este de 41 de minute afectate zilnic acestui drum, asa numitul commuting time, in Romania media este de 54 de minute si, probabil, autorii studiului n-au luat in calcul si orele la care traficul este infernal in Bucuresti, noteaza Gandul. In ceea ce priveste timpul lucrat saptamanal, daca se aduna orele efectuate la serviciul principal, orele la cel de-al doilea serviciu (pentru cei care au mai multe slujbe), timpul pierdut pe drum si munca neplatita (treburile gospodaresti), romanii ajung la o medie de 71 de ore pe saptamana.
Spre comparatie, media in UE este de 58 de ore. La capatul opus al clasamentului, salariatii cu cel mai mult timp liber sunt nemtii, la care suma de mai sus este in medie de 53 de ore.
Cele 70 de ore pe saptamana petrecute de romani la munca se impart astfel: 48 de ore - serviciul principal, aproape cinci ore - drumul dus intors pana la slujba, 17 ore - treburile gospodaresti si cateva minute - al doilea job. Motivul pentru care celui de-al doilea job ii revine un timp atat de mic tine de procedurile statistice. In Romania foarte putini salariati au ales sa munceasca suplimentar la o a doua firma, sau foarte putini si-au inregistrat legal colaborarea, astfel ca daca faci media pe numarul total de salariati, timpul petrecut la al doilea job se masoara in minute.
De pilda, daca la nivelul UE 6,2% dintre salariati au mai multe joburi, in Romania procentajul este de 5,8%. In acest clasament suntem a sasea tara de la coada, mai putin preocupati decat noi de al doilea job fiind, in ordine descrescatoare, luxemburghezii, portughezii, britanicii, cipriotii si francezii. Recordul la numarul de salariati care lucreaza la mai multe firme, regulat sau ocazional, il inregistreaza norvegienii, procentul in randul lor fiind de 16%.
In ceea ce priveste treburile gospodaresti, in toate tarile UE, femeile isi petrec mai mult timp decat barbatii. Romancele isi petrec astfel aproape 18 ore pe saptamana, cel mai mare interval de timp in randul europencelor. Dupa noi, ca timp petrecut cu munca in gospodarie, urmeaza irlandezele si englezoaicele - cu o medie de 17 ore pe saptamana. Cel mai putin timp si-l petrec astfel femeile din tarile nordice , in randul carora media este de numai 12 ore.
Se pare ca in aceste tari barbatii isi asuma si ei, mai mult decat restul europenilor, rezolvarea problemelor gospodaresti - 5 ore pe saptamana. Spre comparatie, barbatii romani trebaluiesc prin casa doar 4 ore pe saptamana, iar cei mai putin implicati sunt spaniolii, francezii, austriecii si danezii, care aloca treburilor casnice doar 3 ore.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice