Ungaria ar putea intra in zona euro in 2011- 2013
Data publicarii: 20-03-2007 | InternationalUngaria se asteapta sa intre in zona euro intre 2011 si 2013, a spus, luni, ministrul ungar al economiei, Janos Koka, preluat de Reuters. Koka a indicat o perioada mai apropiata fata de cea mentionata de premierul ungar in ultimele sale declaratii, si anume 2010-2014. "Ne asteptam sa introducem moneda europeana intre 2011-2013, dar pentru acest lucru avem nevoie de stabilitate monetara, printre altele", a spus Koka, la o conferinta economica, preluat de agentia de stiri MTI, citata de Reuters.
Momentul adoptarii euro si intrarea in mecanismului ratelor de schimb ERM-2, anticamera euro, reprezinta un factor cheie al dezbaterii privitoare la posibila abandonare a culoarului de tranzactionare a forintului.
Discutia referitoare la abandonarea culoarului de tranzactionare a forintului a fost reluata luni din cauza aprecierii monedei ungare, dupa reevaluarea coroanei slovace.
Ungaria nu are o tinta oficiala pentru adoptarea euro, dupa ce a renuntat la vechea la anul 2010, care fusese tinta anterior fixata, desi premierul Ferenc Gyurcsany a spus la inceputul acestei luni ca moneda europeana va fi adoptata intre 2010 si 2014.
Gyurcsany a mai spus, luna trecuta, ca guvernul si banca centrala vor schita traseul aderarii Ungariei la zona euro si al intrarii in ERM-2 intre jumatatea anului in curs si jumatatea lui 2008.
Guvernatorul bancii centrale a Ungariei, Andras Simor a spus, totusi, ca Ungaria nu trebuie sa se gandeasca la un program pentru adoptarea euro inainte de sfarsitul lui 2009, iar atunci se va putea gandi la aceasta masura doar daca planul de convergenta se desfasoara cum trebuie.
Programul de convergenta impune Ungariei un deficit bugetar de 3,2% din produsul intern brut (PIB) in 2009, respectiv de 2,7% din PIB in 2010, fata de aproape 10% in 2006 si un set de masuri de majorare a preturilor, reducere a costurilor si privitoare la fiscalitate.
Ungaria trebuie sa ia masuri si pentru indeplinirea celorlalte criterii, ca sa intre in zona euro, cum ar fi reducerea ratei inflatiei, care a urcat in februarie pana la aproape 9%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice