Ungaria ar putea intra in zona euro in 2011- 2013
Data publicarii: 20-03-2007 | InternationalUngaria se asteapta sa intre in zona euro intre 2011 si 2013, a spus, luni, ministrul ungar al economiei, Janos Koka, preluat de Reuters. Koka a indicat o perioada mai apropiata fata de cea mentionata de premierul ungar in ultimele sale declaratii, si anume 2010-2014. "Ne asteptam sa introducem moneda europeana intre 2011-2013, dar pentru acest lucru avem nevoie de stabilitate monetara, printre altele", a spus Koka, la o conferinta economica, preluat de agentia de stiri MTI, citata de Reuters.
Momentul adoptarii euro si intrarea in mecanismului ratelor de schimb ERM-2, anticamera euro, reprezinta un factor cheie al dezbaterii privitoare la posibila abandonare a culoarului de tranzactionare a forintului.
Discutia referitoare la abandonarea culoarului de tranzactionare a forintului a fost reluata luni din cauza aprecierii monedei ungare, dupa reevaluarea coroanei slovace.
Ungaria nu are o tinta oficiala pentru adoptarea euro, dupa ce a renuntat la vechea la anul 2010, care fusese tinta anterior fixata, desi premierul Ferenc Gyurcsany a spus la inceputul acestei luni ca moneda europeana va fi adoptata intre 2010 si 2014.
Gyurcsany a mai spus, luna trecuta, ca guvernul si banca centrala vor schita traseul aderarii Ungariei la zona euro si al intrarii in ERM-2 intre jumatatea anului in curs si jumatatea lui 2008.
Guvernatorul bancii centrale a Ungariei, Andras Simor a spus, totusi, ca Ungaria nu trebuie sa se gandeasca la un program pentru adoptarea euro inainte de sfarsitul lui 2009, iar atunci se va putea gandi la aceasta masura doar daca planul de convergenta se desfasoara cum trebuie.
Programul de convergenta impune Ungariei un deficit bugetar de 3,2% din produsul intern brut (PIB) in 2009, respectiv de 2,7% din PIB in 2010, fata de aproape 10% in 2006 si un set de masuri de majorare a preturilor, reducere a costurilor si privitoare la fiscalitate.
Ungaria trebuie sa ia masuri si pentru indeplinirea celorlalte criterii, ca sa intre in zona euro, cum ar fi reducerea ratei inflatiei, care a urcat in februarie pana la aproape 9%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii