75% din piata autohtona a bijuteriilor - subterana
Data publicarii: 19-03-2007 | AfaceriDaca vrei sa cumperi o bijuterie in Romania ai 75 la suta sanse ca produsul achizitionat sa provina din actiuni de contrabanda. "Din totalul pietei autohtone de bijuterii, 75% il reprezinta comertul la negru", a spus Karl Heinz, presedintele Patronatului Bijutierilor din Romania. Astfel, potrivit acestuia, piata de profil este din ce in ce mai sufocata de bijuteriile aduse prin contrabanda din tari precum Turcia, noteaza Curierul National.
"Exista retele bine organizate care aduc direct pe "tejgheaua" vanzatorului, bijuterii din aur in cantitati de sute de kilograme la fiecare transport. Acestea se vand in magazine la preturi care, vizibil pentru fiecare, nu pot contine nici un fel de taxe", a adaugat presedintele PBR. Taxele de care vorbeste expertul sunt sensibil mai mari decat multe alte produse, respectiv 25% - accize si 19%- TVA.
Comert in institutii de stat
Potrivit lui Karl Heinz, de situatia de fata sunt constiente toate autoritatile romane. "Prin institutiile statului, firme mari sau chiar ministere importante - Finante sau Interne) se perinda comercianti ambulanti, neplatitori de niciun fel de taxe, care isi ofera bijuteriile oficialilor, care nu sunt deloc putini. Asta este si cel mai deranjant - ca tocmai cei care ar trebui sa vegheze asupra colectarii corecte a taxelor, sunt chiar clientii acestor "sacosari".
In UE lipseste acciza pe bijuterie
Urmare situatiei in care se afla piata bijuteriilor in momentul de fata, asociatiile si patronatele din domeniu au facut mai multe demersuri la Ministerul Finantelor Publice si alte institutii abilitate prin care s-a aratat prin doua studii macroeconomice independente, elaborate de A.S.E. si G.E.A., necesitatea eliminarii accizelor la bijuterii. "Studiile mentionate arata foarte clar ca statul pierde lunar aproximativ 1,5 milioane de euro, venit din TVA, incasand doar aproximativ 25.000-30.000 euro venit din accize", a adaugat reprezentantul PBR.
Acesta sustine ca raspunsul primit de la autoritati "a fost unul vag, lasand sa se inteleaga ca ei stiu acestea, dar nu exista vointa politica pentru eliminarea accizelor. Dar cine este aceasta "vointa politica" care se face vinovata de o risipa de 18 milioane euro pe an la bugetul de stat?", se intreaba Karl Heinz. El spune ca accizele pe bijuterii in UE sunt taxe nearmonizate, pe care fiecare stat poate sa le stabileasca cum doreste. In timp ce fiecare stat membru UE a stabilit aceste accize la 0%, Lituania 5%, Romania le-a marit de la 20% la 25%.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice