UE vrea baza de date cu amprentele tuturor cetatenilor europeni
Data publicarii: 17-03-2007 | InternationalDesi infiintarea unei baze de date centralizate privind amprentele digitale este abia in faza de propunere in cadrul Uniunii Europene, ideea a reusit deja sa declanseze controverse si temeri in toate taberele europene. Initiativa colectarii computerizate a datelor personale ale cetatenilor din cele 27 de state din Uniunea Europeana (un proiect aditional la acordul din ianuarie privind schimbul de date prin extinderea Tratatului de la Prum) reprezinta una dintre cele mai recente masuri de lupta impotriva criminalitatii, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA.
Marea Britanie, de exemplu, este asteptata sa contribuie cu toate datele detinute de politie, informeaza "Times". Acestea includ amprentele suspectilor si ale persoanelor eliberate fara sa fie puse sub acuzare, dar si pe cele ale infractorilor condamnatilor pentru crime. In principiu, baza de date ar trebui sa fie gata si functionala pana la sfarsitul anului viitor. Informatia sensibila continuta ar putea fi impartasita cu terti, cum ar fi autoritatile americane. A fost deja lansata o analiza detaliata care sa determine costurile implicate de baza de data unica pentru UE, mentioneaza "Times".
Propunerea, bine ascunsa intr-un document al Comisiei Europene care stabileste obiectivele pentru anul viitor, a reusit perfomanta de a-i uni pe europeni, indiferent de opiniile impartasite in general: euroscepticii critica proiectul considerat o capcana intinsa de un super-stat, iar cei mai infocati sustinatori ai UE se plang de amenintari la adresa libertatilor civile, multi considerand ca este inceputul unui Big Brother Europa.
Ieri, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a confirmat ca Executivul comunitar lucreaza la propunerile referitoare la o baza de date centralizata privind amprentele digitale, pentru a spori cooperarea intre statele membre UE in vederea combaterii infractiunilor grave.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice