Ratele la o banca nu pot fi verificate de celelalte institutii bancare
Data publicarii: 16-03-2007 | Finante-BanciOpt banci raporteaza la Biroul de Credit informatii despre clientii bun-platnici care au luat un credit. Informatiile din baza de date a Biroului de Credit, care pot fi consultate si de celelalte institutii cand analizeaza bonitatea clientului, nu contin insa si informatii despre valoarea ratelor lunare pe care le au de achitat clientii rau-platnici.
In consecinta, pentru a calcula tot ce are de platit intr-o luna un potential client, bancile vor utiliza tot declaratiile date de acestia pe propria raspundere sau le vor cere sa aduca adeverinte de la institutiile la care s-au imprumutat anterior, care sa contina informatii referitoare la valoarea ratei lunare, noteaza Evenimentul Zilei.
Ce informatii sunt disponibile
Informatii despre imprumuturile acordate la care nu s-au inregistrat restante vizeaza numai numele celui care a contractat creditul, codul numeric personal al acestuia si valoarea sumei imprumutate. Valoarea ratei lunare pe care o are de platit nu este raportata, potrivit lui Serban Epure. In consecinta, bancile nu pot calcula veniturile care ii raman unui potential client dupa ce isi achita angajamentele lunare de plata.
Solutia: pentru a lua un al doilea credit, clientii bancilor vor fi nevoiti sa se duca la institutia care le-a acordat primul imprumut si sa aduca o adeverinta sau un grafic actualizat de rambursare al imprumutului pentru ca institutia care le acorda cel de-al doilea imprumut sa poata calcula cu cati bani mai raman in mana dupa ce isi achita toate cheltuielile.
Pana in momentul in care nu vor raporta cel putin toate bancile informatii despre clientii rau-platnici, numai o parte din declaratiile date de clienti pe propria raspundere vor putea fi verificate.
Bancile si celelalte institutii care raporteaza date la Biroul de Credit alimenteaza doua baze de date: cu cei care au intarziat mai mult de 30 de zile sa-si achite ratele, respectiv cu clientii care au luat un credit. Ambele baze de date sunt incomplete.
Opt banci, care detin o cota de piata pe retail de 25-30%, raporteaza in prezent si informatii despre clientii care au contractat credite si nu au avut restante, potrivit directorului general al institutiei, Serban Epure. La acestea se mai adauga doua societati de creditare si o firma de leasing.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii