Ratele la o banca nu pot fi verificate de celelalte institutii bancare
Data publicarii: 16-03-2007 | Finante-BanciOpt banci raporteaza la Biroul de Credit informatii despre clientii bun-platnici care au luat un credit. Informatiile din baza de date a Biroului de Credit, care pot fi consultate si de celelalte institutii cand analizeaza bonitatea clientului, nu contin insa si informatii despre valoarea ratelor lunare pe care le au de achitat clientii rau-platnici.
In consecinta, pentru a calcula tot ce are de platit intr-o luna un potential client, bancile vor utiliza tot declaratiile date de acestia pe propria raspundere sau le vor cere sa aduca adeverinte de la institutiile la care s-au imprumutat anterior, care sa contina informatii referitoare la valoarea ratei lunare, noteaza Evenimentul Zilei.
Ce informatii sunt disponibile
Informatii despre imprumuturile acordate la care nu s-au inregistrat restante vizeaza numai numele celui care a contractat creditul, codul numeric personal al acestuia si valoarea sumei imprumutate. Valoarea ratei lunare pe care o are de platit nu este raportata, potrivit lui Serban Epure. In consecinta, bancile nu pot calcula veniturile care ii raman unui potential client dupa ce isi achita angajamentele lunare de plata.
Solutia: pentru a lua un al doilea credit, clientii bancilor vor fi nevoiti sa se duca la institutia care le-a acordat primul imprumut si sa aduca o adeverinta sau un grafic actualizat de rambursare al imprumutului pentru ca institutia care le acorda cel de-al doilea imprumut sa poata calcula cu cati bani mai raman in mana dupa ce isi achita toate cheltuielile.
Pana in momentul in care nu vor raporta cel putin toate bancile informatii despre clientii rau-platnici, numai o parte din declaratiile date de clienti pe propria raspundere vor putea fi verificate.
Bancile si celelalte institutii care raporteaza date la Biroul de Credit alimenteaza doua baze de date: cu cei care au intarziat mai mult de 30 de zile sa-si achite ratele, respectiv cu clientii care au luat un credit. Ambele baze de date sunt incomplete.
Opt banci, care detin o cota de piata pe retail de 25-30%, raporteaza in prezent si informatii despre clientii care au contractat credite si nu au avut restante, potrivit directorului general al institutiei, Serban Epure. La acestea se mai adauga doua societati de creditare si o firma de leasing.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani