Micile afaceri romanesti falimenteaza in masa
Data publicarii: 15-03-2007 | AfaceriMai mult de o treime dintre cele 4.500 de firme care au intrat in faliment in 2006 sunt din comert, noteaza Gandul. 10.431 de firme se aflau, la sfarsitul anului trecut, in diverse stadii ale procedurii de faliment. Dintre acestea, 4.500 au decis in 2006 sa-si inchida afacerile, ceea ce inseamna o crestere de 45% in decurs de un an, potrivit unui studiu realizat de Coface Romania. Specialistii de la Coface confirma faptul ca micile afaceri autohtone tin cu greu pasul cu marile concerne, care se dezvolta intr-un ritm rapid. In acelasi timp, preferintele romanilor par sa se schimbe rapid, astfel ca bauturile autohtone si produsele alimentare au tot mai putina cautare.
Din lipsa de lichiditati si pe fondul unei piete in care banii se misca destul de greu, micii constructori sunt dati la o parte de marile companii in domeniu.Cel mai riscant sector de activitate in 2006 s-a dovedit a fi comertul, mai mult de o treime din firmele care au falimentat avand acest obiect de activitate. Specialistii Coface spun ca numarul firmelor din comert care au falimentat in 2006 a crescut fata de 2005, ceea ce confirma faptul ca marii retaileri de tip hypermarket, supermarket, cash&carry si mall-uri iau locul micilor comercianti.
"Marii retaileri si-au majorat numarul de magazine in 2006 cu 40% fata de 2005, ajungand, la sfarsitul lui ianuarie 2007, la 263 de unitati pe intreg teritoriul Romaniei. Rata insolventei din sectorul comertului cu amanuntul a inregistrat cea mai mare crestere in 2006 fata de 2005, marindu-se cu 6,25%, accentuandu-se astfel numarul de falimente in cadrul micilor comercianti", spune Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania.
Urmatoarele pe lista de falimente sunt firmele din agricultura, 1.382 de firme in faliment, urmate de industria alimentara si a bauturilor, care totalizeaza 10,8 din numarul societatilor ce au decis sa puna lacatul pe usa. Desi in Romania se construieste intr-un ritm cat de poate de alert, sectorul constructiilor ocupa locul 5 in topul falimentelor de anul trecut, urcand cu 5 pozitii fata de acum 2 ani. Explicatia specialistilor de la Coface este ca sectorul constructiilor este unul riscant, platile se fac cu dificultate, iar firmele de talie medie si mica intra repede in incapacitate de plata.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani