Fraudele financiare din Romania insumeaza anual 1-1,5 miliarde de dolari
Data publicarii: 14-03-2007 | Finante-BanciValoarea fraudelor financiare din Romania este estimata la 1-1,5 miliarde de dolari pe an, potrivit unui raport realizat de o divizie a Departamentului de Stat American, care citeaza date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Romania este o tara de tranzit pentru traficul de droguri, arme, masini furate si de persoane, datorita pozitiei sale geografice. In plus, tara este vulnerabila la fraudele financiare, care potrivit BNR ajung la 1-1,5 miliarde de dolari anual", se arata in raportul transmis Congresului de catre Biroul pentru probleme internationale in domeniul narcoticelor si aplicarii legii.
Contrabanda cu bunuri contrafacute, bancruta frauduloasa, fraudele legate de taxe si cele din domeniul creditelor de consum sunt principalele modalitati de frauda financiara intalnite in Romania, potrivit autorilor raportului, citati de Mediafax. In opinia acestora, in tara noastra se inregistreaza, de asemenea, cele mai multe cazuri din lume de frauda in domeniul cardurilor pe Internet.
Coruptia, larg raspandita in vami
Fraudele legate de taxa pe valoarea adaugata reprezinta 10% din totalul fraudelor financiare, in scadere de la 45% in anii precedenti. "In ceea ce priveste actiunile de spalare de bani, acestea provin in primul rand de la grupurile internationale de crima organizata, care isi extind activitatea in Romania si ulterior isi «spala» castigurile prin intermediul societatilor-fantoma", se spune in raport.
Autorii raportului afirma ca o alta sursa de spalare a banilor este traficul cu bunuri precum tigarete, alcool, cafea sau alte bunuri care sunt supuse taxarii. "Coruptia larg raspandita la nivelul vamilor si a punctelor de control al frontierei din Romania si, de asemenea, din alte cateva state vecine din Europa de Est faciliteaza actiunile de spalare a banilor", se mai spune in studiu.
Raportul aminteste actiunile intreprinse de Romania de-a lungul anilor pentru reducerea fraudelor financiare, precum actul normativ adoptat in vederea combaterii spalarii banilor, in 1999.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani