Neregulile constatate de ANAF la Loteria Romana sunt cercetate de DNA
Data publicarii: 13-03-2007 | EconomieAgentia Nationala de Administrare Fiscala a constatat mai multe deficiente in activitatea Loteriei Romane, precum scaderea cotei de piata si plati salariale necuvenite, in urma unui control care a vizat perioada 2003-2006, si a inaintat raportul de control catre DNA, informeaza, marti, ANAF. O echipa din cadrul ANAF a facut un control financiar la Compania Nationala Loteria Romana SA, pentru perioada ianuarie 2003 - septembrie 2006. Controlul a fost demarat pe 14 martie 2006 si s-a incheiat pe 22 februarie 2007. ANAF precizeaza ca raportul controlului a fost inaintat DNA pentru continuarea cercetarilor.
In urma controlului, ANAF a constatat o serie de deficiente.
Cota de piata a Loteriei s-a redus dupa 2004 din cauza restrangerii retelei de vanzare si mandatare care reprezinta, in prezent, numai 64% din numarul existent in 2003. Reducerea cotei de piata a determinat, implicit, o scadere a veniturilor si a profitului companiei.
De asemenea, controlul a scos la iveala ca bugetele de venituri si cheltuieli, precum si indicatorii de performanta au fost fundamentate eronat, in perioada 2003-2005. Din acest motiv, veniturile totale realizate au fost cu mult mai mari decat cele previzionate (195% in 2003, 280% in 2004, 175% in 2005), iar profitul brut anual a fost cu mult mai mare decat cel previzionat (317% in 200, 453% in 2004 si 190% in 2005).
Astfel, indicatorii de performanta previzionati au fost mult inferiori celor realizati in anii precedenti si le-a permis celor din conducerea Loteriei sa-si acorde drepturi salariale mai mari decat cele cuvenite.
Prin urmare, directorul general a luat 11,79 miliarde lei vechi, in perioada 2003-2005, din care 7,59 miliarde lei vechi au fost sporuri, indemnizatii, prime si stimulente, iar 4,20 miliarde lei vechi au reprezentat cota la fondul de participare a salariatilor la profitul companiei.
De asemenea, membrii Adunarii Generale a Actionarilor au incasat 1,25 miliarde lei vechi, membrii Consiliului de Administratie au primit un miliard lei vechi, iar cenzorii 100 milioane lei vechi.
Totodata, veniturile si profiturile obtinute din produsele loteristice pentru care compania are monopol (loto, joker, pronosport, loz in plic) s-au diminuat pentru ca preturile au fost fundamentate gresit, reteaua de vanzari s-a restrans si nu s-au organizat programe de promovare a acestor produse. Prin urmare, veniturile din aceste jocuri au scazut cu circa 2.100 miliarde lei vechi, in 2005 fata de 2004.
In schimb, Loteria a promovat produse loteristice, cum ar fi Videoloterie si Pariloto, pentru care nu are monopol. Aceste produse au generat pierderi financiare, in perioada 2003-2006, de circa 2.200 miliarde lei vechi. Pierderile au fost cauzate de clauzele din contractele incheiate cu diversi parteneri, prin care acestia primesc 80% din incasari si de mentinerea preturilor fixe, de la lansare pana in prezent.
Alte nereguli constatate de controlul ANAF vizeaza retragerea de pe piata a 17,9 milioane de lozuri, pe 30 iunie 2006, pentru ca nu aveau inscris pretul in lei noi, asa cum prevedea legea. Retragerea lozurilor a pagubit compania cu circa 6,46 miliarde lei vechi.
ANAF a gasit nereguli si dupa 1 iulie 2006, in modul de comercializare a lozurilor intrucat valoarea serviciilor prestate de unii agenti economici parteneri nu au fost determinate la incheierea contractelor. Din acest motiv bugetul de stat a fost pagubit cu circa 430 miliarde lei vechi, reprezentand TVA datorata de catre prestatorul servicilor.
Alte nereguli constatate vizeaza lipsa strategiilor comerciale si de marketing pentru produsele loteristice si a programelor de promovare a acestora, necorelarea programelor de investitii realizate cu prevederile bugetului, fundamentarea defectuoasa a comisioanelor atribuite agentiilor mandatare.
Conducerea Loteriei Romane a fost inlocuita in martie 2006. Fostul director general si presedinte al Loteriei, Nicolae Cristea, a fost schimbat din functie, iar in locul sau a fost numita Liliana Ghervasuc. In aceeasi perioada, ministrul finantelor a facut modificari si in Consiliul de Administratie al Loteriei, ca urmare a unor articole de presa care semnalau mai multe nereguli in activitatea companiei.
Saptamana trecuta, Loteria a anuntat ca cei sase directori executivi ai companiei au fost eliberati din functie de catre Consiliul de Administratie. Ghervasuc a precizat ca cei sase directori au fost dati afara pe baza statului Loteriei, care nu prevede obligativitatea prezentarii unui motiv pentru astfel de masuri.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice