Topul tranzactiilor imobiliare in 2006
Data publicarii: 13-03-2007 | ImobiliareIncrederea tot mai mare in piata locala si perspectivele economice optimiste in urma aderarii la Uniunea Europeana au determinat cresterea fara precedent a investitilor in ultimul an. Valoarea tranzactiilor imobiliare a ajuns la 740 milioane euro la sfarsitul anului trecut, potrivit unui raport al companiei de servicii imobiliare CB Richard Ellis (CBRE), noteaza Wall-Street.ro.
Cel mai interesant segment de piata a fost cel al birourilor, care a primit investitii in valoare de 382 milioane euro, in timp ce volumul tranzactiilor de pe segmentul spatiilor comerciale a atins aproximativ 285 milioane euro.
Segmentele industrial si rezidential au cunoscut cea mai lenta activitate, cu tranzactii de investitii de aproximativ 43 milioane de euro. Ca alternativa, a crescut interesul si pentru piata hotelurilor si se va mentine la cote ridicate in urmatoarea perioada, ca urmare a lipsei proprietatilor de calitate pe celelalte segmente ale pietei. Pe parcursul anului 2006 a fost incheiata o singura tranzactie in domeniul hotelurilor, in valoare de aproximativ 29,5 milioane de euro.
Datorita cresterii activitatii pe celelalte segmente ale pietei, proportia investitilor in birouri a scazut, acestea reprezentand numai 51% din totalul investitilor pe toate segmentele pietei, ceea ce reprezinta o scadere cu 30 puncte procentuale fata de anul 2005. Au fost tranzactionati aproximativ 187.000 mp, totalizand 15,5% din stocul total de birouri. Cele mai mari tranzactii cu cladiri de birouri incheiate in semestrul 2 din 2006 au fost achizitionarea de catre Immoeast a proiectului Victoria Park pentru 60 milioane de euro si vanzarea primelor doua cladiri din Sema Parc catre fondul austriac Europolis.
In 2006 piata spatiilor comerciale a fost al doilea segment ca performanta din punct de vedere al valorii tranzactiilor, cu 3 proiecte tranzactionate pentru 285 milioane euro. Ca termen de comparatie, pe tot parcursul anului 2005 a fost incheiata o singura tranzactie de investitii cu spatii comerciale, in valoare de 3,5 milioane euro. Cea mai mare astfel de tranzactie incheiata pana in prezent pe piata romaneasca este cumpararea inainte de finalizarea lucrarilor a proiectului Sun Plaza de catre Sparkassen Immobilien AG, pentru aproximativ 150 milioane euro.
Alte tranzactii importante au fost cumpararea City Mall de catre UKA/ APN Group pentru suma totala de 103,3 milioane Euro si achizitionarea de catre Equest Balkan Properties a proiectului Vitantis Retail Park pentru aproximativ 31 milioane euro. Pe piata spatiilor comerciale randamentele se situeaza intre 7,5-9%, in functie de tipul proiectului.
Investitiile in alte tipuri de proprietati au totalizat aproximativ 73 milioane Euro. Au demarat investitiile in hoteluri, cererea pentru acestea crescand semnificativ pe parcursul anului 2006. Lantul hotelier francez Accor a vandut Hotel Novotel companiei Sparkassen Immobilien AG, pentru 29,5 milioane Euro, Accor pastrand pozitia de operator al hotelului. Pe segmentul spatiilor industriale activitatea de investitii a avut un ritm scazut, cu numai 2 tranzactii incheiate in prima jumatate a lui 2006, care au adus un aport de capital de 19 milioane euro.
Piata rezidentiala devine din ce in ce mai activa, cu numeroase proiecte aflate in constructie sau in stadiu avansat de obtinere a autorizatiilor, cu potential pentru investitori. Rom Canada Group a vandut proiectul rezidential West Park companiei BSR Europe pentru suma totala de 14 milioane euro, in timp ce Charlemagne Capital a achizitionat 50% din proiectul rezidential Asmita Gardens.
"Romania va ramane una dintre cele mai cautate piete din Europa Centrala si de Est, atat pentru investitorii institutionali, cat si pentru cei privati. Fondurile de investitii vor activa pe piata locala in calitate de cumparatori, dar si de co-developeri. Dezvoltatorii vor deveni tot mai interesati de astfel de parteneriate, deoarece leasing-ul imobiliar nu finanteaza proiectele de mari dimensiuni, iar creditele bancare sunt inca scumpe", se arata in studiul CBRE.
Integral in Wall-Street.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice