Actionarii HVB Tiriac si UniCredit Romania au aprobat fuziunea bancilor
Data publicarii: 13-03-2007 | Finante-BanciActionarii HVB Tiriac si UniCredit Romania au aprobat, pe 9 martie, fuziunea celor doua banci, care se va finaliza pe 1 iunie, a informat, luni, un comunicat al institutiilor. Actionarii Bancii Comerciale HVB Tiriac SA si cei ai UniCredit Romania SA au aprobat, in sedinta din 9 martie, toate punctele de pe ordinea de zi in legatura cu fuziunea celor doua institutii, inclusiv chestiunea numelui si a siglei bancii care va rezulta in urma fuziunii, bilanturile de fuziune si obiectivele noii entitati financiare.
Noua institutie bancara rezultata in urma fuziunii, UniCredit Tiriac Bank, va avea ca administratori pe Corneliu Dan Pascariu, Rasvan Radu, Ranieri de Marchis, Marco Cravario, Elena Goitini, Armin Huber, Friederike Kotz, Andreas Gschwenter, Melih Mengu, Johann Strobl, Ioan Tiriac, Ileana- Anca Ioan si Peter Koob.
Unicredit Tiriac Bank va avea un capital social de 379,1 milioane lei (113 milioane euro), potrvit proiectului de fuziune publicat in decembrie 2006 si aprobat de actionari. Proiectul de fuziune prevede finalizarea operatiunii pe data de 1 iunie 2007, "cu exceptia cazului in care fuziunea nu va putea fi inregistrata la registrul comertului in data de 31 mai 2007. Daca fuziunea nu se va inregistra pana la finalul lunii mai, data fuziunii contabile va fi prima zi a lunii ce succede luna in care fuziunea a fost inregistrata la registrul comertului", se arata in proiect.
Fuziunea va consta in absorbirea de catre HVB Tiriac (considerata banca "absorbanta") a bancii Unicredit Romania (banca "absorbita"). Absorbtia se va face pe baza situatiilor financiare ale Unicredit Romania din 30 septembrie, aprobate de actionarii celor doua banci in luna decembrie. Ca urmare a fuziunii, banca absorbanta va emite 4,2 milioane actiuni noi, cu valoarea nominala de 9,3 lei, majorand astfel capitalul social al bancii de la 339,9 milioane lei (101,2 milioane euro) pana la 379,1 milioane lei (113 milioane euro).
Structura actionariatului bancii rezultate in urma fuziunii va fi compusa din Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), cu 44,88% din actiuni, UniCredito Italiano, cu 10,219%, Redrum - 20,17% si Vesanio, cu 20,22% din capital. Restul actionarilor vor detine fiecare participatii de sub 1%.
UniCredit Group este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa, fiind prezent in 20 de piete bancare prin intermediul a 7.000 de sucursale care deservesc 35 de milioane de clienti. In cadrul grupului, BA-CA este responsabila de activitatile bancare din Europa Centrala si de Est.
UniCredit Group este prezent in Romania prin UniCredit Romania si HVB Tiriac Bank. Fuziunea celor doua banci va crea un jucator cu active totale nete de 3,4 miliarde euro, 132 de sucursale si 600.000 de clienti. La finalul anului 2006, HVB Tiriac avea active de 8,83 miliarde lei (2,6 miliarde euro) si controla 5,13% din piata bancara romaneasca, iar UniCredit Romania detinea 1,66% din piata, cu active de 2,86 miliarde lei (845,3 milioane euro), potrvit datelor bancii centrale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii