Refacerea litoralului va costa Romania peste 300 de milioane de euro
Data publicarii: 12-03-2007 | TurismValoarea investitiilor estimate de specialistii romani si cei japonezi pentru refacerea litoralului si stoparea eroziunii costiere este de 316 milioane de euro, in perioada 2007-2020, a declarat luni, secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului si Gospodariri Apelor (MMGA), Lucia Varga. Cele 316 milioane euro reprezinta necesarul pentru toate locatiile identificate, respectiv Eforie Sud - Eforie Nord, Mamaia si Tomis. Expertii japonezi au prezentat, luni, studiile de fezabilitate elaborate pentru Eforie Nord si Mamaia.
"Pentru aceste lucrari, fondurile alocate vor fi de 57 milioane de euro prin Planul Operational Sectorial de Mediu si 43 de milioane de euro de la Guvernul Romaniei", a declarat, luni, secretarul de stat pentru Ape din cadrul MMGA, Lucia Varga.
Potrivit acesteia, principalele lucrari care vor fi efectuate constau in realizarea unor diguri submerse si a unor constructii hidrotehnice pentru spargerea valurilor care erodeaza malul si innisipare.
In privinta termenului de incepere a lucrarilor, Lucia Varga a precizat ca acesta va fi cel mai probabil, la finele sezonului estival, dupa ce, in iunie, va fi lansata dezbaterea publica. Termenul de finalizate a lucrarilor este anul 2020.
Expertii japonezi au prezentat luni studiile de fezabilitate pentru Eforie Nord si Mamaia. Totodata, secretarul de stat a explicat ca Ministerul Mediului a alocat fonduri pentru inca trei studii de fezabilitate. Proiectul a fost elaborat de specialistii romani, in colaborare cu cei japonezi, sprijinul financiar al Japoniei pentru elaborarea studiilor de fezabilitate fiind de 3,8 milioane de dolari.
In cadrul aceluiasi seminar, ambasadorul Japoniei, Kanji Tsushima, a accentuat importanta, dar mai ales necesitatea realizarii acestor investitii. "Ne bucuram ca putem contribui, prin experienta noastra, la aceste proiecte majore, de care Romania are atata nevoie. Trebuie sa fiti constienti ca daca aceste lucrari nu vor fi facute, in cativa ani riscati sa pierdeti inclusiv moteluri si constructii de pe litoral", a spus Kanji Tsushima.
La inceputul lunii martie, ministrul mediului, Sulfina Barbu, declara ca eroziunea costiera de pe litoralul romanesc duce la pierderea, in medie, a 2,5-trei metri de plaja anual, iar in zona de nord a litoralului aceasta ajunge chiar pana la opt metri pe an.
Ministrul mediului evaluase necesarul investitiilor pe care Romania trebuie sa le realizeze pentru stoparea eroaziunii costiere, dar si pentru reabilitarea si protectia zonei costiere, la o valoare de peste 200 de milioane de euro.
In acest sens, ministrul precizase ca Planul Operational Sectorial de Mediu prevede o axa prioritara de peste 200 de milioane de euro pentru apararea impotriva inundatiilor si pentru zona costiera.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă