Asigurare impotriva incompetentei sefilor
Data publicarii: 09-03-2007 | Finante-BanciRomania este prima tara din UE unde firmele sint obligate sa incheie o asigurare de risc social pentru administratori si manageri, noteaza Cotidianul. Printr-o lege adoptata la finele anului trecut statul obliga societatile comerciale sa incheie asigurari de raspundere civila pentru administratori si directori executivi. Este vorba despre o asigurare prin care compania se protejeaza impotriva riscurilor de frauda manageriala si management defectuos. Actul normativ transforma Romania in singura tara membra a Uniunii Europene care obliga societatile sa incheie o astfel de asigurare.
Mai mult, potrivit reprezentantilor a doua companii de asigurari, in Romania, numarul politelor de acest tip incheiate este destul de mic. "In acest moment, doar citiva asiguratori subscriu polite D&O in Romania", apreciaza Eduard Simionescu, manager in cadrul Marsh Romania. Legea in sine are si ea probleme, fiind incompleta. "Legea nu distinge niste prevederi foarte clare", a spus Miruna Suciu, partener al Musat si Asociatii.
Pe de alta parte, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor considera ca piata este pregatita pentru a oferi produse de asigurare avantajoase. "Potrivit unei analize pe care am facut-o in urma cu trei saptamini, primele zece societati de asigurari, incepind cu Allianz-Tiriac si terminind cu Asitrans, au in portofoliu cel putin un produs de asigurare de raspundere sociala pentru manageri", a declarat Tudor Balta, vicepresedintele CSA.
Lege fara sanctiuni
Legea nu spune ce se intimpla daca nu inchei asigurarea, ne-a declarat Miruna Suciu, care vede cel putin doua lipsuri esentiale. "Legea nu distinge niste prevederi foarte clare. In primul rind ca nimeni nu stie cit va acoperi polita, iar in al doilea rind nu sint cunoscute sanctiunile in cazul in care asigurarea nu este incheiata", apreciaza Suciu.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice