Femeile, platite cu pana la 13% mai prost decat barbatii
Data publicarii: 07-03-2007 | EconomieRomancele sunt discriminate de la angajare, salariile de incadrare in domeniile in care femeile sunt majoritare fiind cu pana la 13% mai mici decat in sectoarele unde angajati majoritari sunt barbatii, a declarat miercuri vicepresedintele Blocului National Sindical, Mariana Kniesner. Din datele furnizate de Institutul National de Statistica, rezulta ca trei sferturi dintre angajatii sectoarelor invatamant, sanatate si asistenta sociala sunt femei. O pondere la fel de mare o ocupa femeile in domenii precum alimentatie publica, industrie hoteliera comert sau intermedieri financiare, unde reprezinta cel putin jumatate din personal. Angajatii barbati domina in industria extractiva, energie electrica si termica, transport, constructii, comunicatii, administratie publica si aparare.
In ciuda acestei diferente clare intre domeniile de lucru, femeile sunt discriminate incepand cu sectorul in care se angajeaza. Astfel, in timp ce, in invatamant, sanatate si asistenta sociala, sectoare dominate de femei, salariile medii nete se incadreaza intre 860 si 1.000 de lei, in industria extractiva sau in energie, lefurile medii nete primite de angajati, in majoritate barbati sunt de 1.416 lei, respectiv 1.298 de lei.
Potrivit vicepresedintelui Blocului National Sindical (BNS), Mariana Kniesner, femeile s-au plans ca exista discriminare in ceea ce priveste promovarile, nivelul salariilor, precum si lipsa unor masuri speciale pentru protectia maternitatii. Unele femei ar dori sa se intoarca la serviciu mai devreme de sfarsitul perioadei legale de concediu de ingrijire a copilului( de doi ani- n.r.), insa lipsa unor avantaje financiare oferite de angajatori pentru a plati o bona le impiedica sa faca acest lucru, a declarat, miercuri, Mariana Kniesner.
De asemenea, vicepresedintele Blocului National Sindical a mai spus ca femeile nu sunt prezente in functii de decizie sau de conducere in viata politica. Totodata, femeile se simt discriminate si in ceea ce priveste legea pensiilor. Potrivit liderului sindical, femeile primesc o pensie mai mica decat barbatii, deoarece in cazul femeilor, speranta de viata este mai mare.
Potrivit unui studiu la care a participat si BNS, printre motivele principale ale discriminarii romancelor care activeaza pe piata muncii se numara atitudinile preconcepute ale angajatorului fata de angajarea femeilor, pe care le considera, in unele cazuri, forta de munca inferioara.
De asemenea, angajatorii, de regula barbatii, prefera sa aiba salariati de sex masculin, deoarece doresc sa lucreze mai mult intr-un colectiv de barbati, decat intr-unul de femei.
Un alt motiv al discriminarii femeilor il reprezinta si prejudecatile angajatorului privind eficienta unei femei la locul de munca, deoarece aceasta poate sa isi intrerupa activitatea din cauza casatoriei, a nasterii si a ingrijirii copiilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii