Femeile, platite cu pana la 13% mai prost decat barbatii
Data publicarii: 07-03-2007 | EconomieRomancele sunt discriminate de la angajare, salariile de incadrare in domeniile in care femeile sunt majoritare fiind cu pana la 13% mai mici decat in sectoarele unde angajati majoritari sunt barbatii, a declarat miercuri vicepresedintele Blocului National Sindical, Mariana Kniesner. Din datele furnizate de Institutul National de Statistica, rezulta ca trei sferturi dintre angajatii sectoarelor invatamant, sanatate si asistenta sociala sunt femei. O pondere la fel de mare o ocupa femeile in domenii precum alimentatie publica, industrie hoteliera comert sau intermedieri financiare, unde reprezinta cel putin jumatate din personal. Angajatii barbati domina in industria extractiva, energie electrica si termica, transport, constructii, comunicatii, administratie publica si aparare.
In ciuda acestei diferente clare intre domeniile de lucru, femeile sunt discriminate incepand cu sectorul in care se angajeaza. Astfel, in timp ce, in invatamant, sanatate si asistenta sociala, sectoare dominate de femei, salariile medii nete se incadreaza intre 860 si 1.000 de lei, in industria extractiva sau in energie, lefurile medii nete primite de angajati, in majoritate barbati sunt de 1.416 lei, respectiv 1.298 de lei.
Potrivit vicepresedintelui Blocului National Sindical (BNS), Mariana Kniesner, femeile s-au plans ca exista discriminare in ceea ce priveste promovarile, nivelul salariilor, precum si lipsa unor masuri speciale pentru protectia maternitatii. Unele femei ar dori sa se intoarca la serviciu mai devreme de sfarsitul perioadei legale de concediu de ingrijire a copilului( de doi ani- n.r.), insa lipsa unor avantaje financiare oferite de angajatori pentru a plati o bona le impiedica sa faca acest lucru, a declarat, miercuri, Mariana Kniesner.
De asemenea, vicepresedintele Blocului National Sindical a mai spus ca femeile nu sunt prezente in functii de decizie sau de conducere in viata politica. Totodata, femeile se simt discriminate si in ceea ce priveste legea pensiilor. Potrivit liderului sindical, femeile primesc o pensie mai mica decat barbatii, deoarece in cazul femeilor, speranta de viata este mai mare.
Potrivit unui studiu la care a participat si BNS, printre motivele principale ale discriminarii romancelor care activeaza pe piata muncii se numara atitudinile preconcepute ale angajatorului fata de angajarea femeilor, pe care le considera, in unele cazuri, forta de munca inferioara.
De asemenea, angajatorii, de regula barbatii, prefera sa aiba salariati de sex masculin, deoarece doresc sa lucreze mai mult intr-un colectiv de barbati, decat intr-unul de femei.
Un alt motiv al discriminarii femeilor il reprezinta si prejudecatile angajatorului privind eficienta unei femei la locul de munca, deoarece aceasta poate sa isi intrerupa activitatea din cauza casatoriei, a nasterii si a ingrijirii copiilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice