La contributii egale, femeile primesc pensii mai mici decat barbatii
Data publicarii: 07-03-2007 | Finante-BanciAnii de munca mai putini si castigurile inferioare conduc la o reducere a pensiei medii a femeilor, noteaza Adevarul. Contributiile la un fond privat de pensii vor deveni de la anul o certitudine. La cotizatie egala, dar vechime mai mica, femeile sunt predispuse la o pensie medie redusa fata de cea a barbatului. Legislatia nu reglementeaza si cum ar putea contribui angajatii pe perioada (cel putin a) unui concediu de maternitate.
Desi in Romania femei manager sau sotii cu salariul mai mare decat al barbatului nu mai mira pe nimeni, asta nu reprezinta o certitudine pentru o pensie mai mare. Pentru tara noastra, estimarile facute in legatura cu impactul reformei pensiilor indica faptul ca numarul mai mic de ani de munca, castigurile mai mici si speranta de viata mai mare pot conduce la o reducere a pensiei medii a femeilor cu aproximativ 34% in comparatie cu cea din sistemul public, daca situatia ramane neschimbata. Asta rezulta din studiul realizat de Centrul parteneriat pentru Egalitate, in cadrul proiectului "Reforma sistemului de pensii si impactul ei asupra femeilor".
Media pe tara a salariului femeii (si implicit la fondul de pensii pilonul II si III) este mai mica decat a barbatului, asta pentru ca ele lucreaza in domenii mai prost platite, cum ar fi sanatatea si invatamantul. Prin urmare, chiar daca reglementarile legislative ale planurilor de pensii sunt aceleasi pentru femei si barbati, apar diferente intre nivelurile de pensie din cauza inegalitatilor existente pe piata muncii si a faptului ca femeile au mai multe intreruperi in munca salariala. Prea putine statistici pun accent pe faptul ca la milioanele de euro acumulate la fondul de pensii, peste 60% provin din contributii ale femeilor, dat fiind faptul ca numarul lor e mai mare decat al barbatilor. La finele anului 2007, numarul contribuitorilor la pilonul II si III se va ridica la circa 600.000 de persoane.
Dilema angajatilor : depozite bancare sau fond de pensii
Exemplul Poloniei (tara cu al carui sistem de pensii ne asemanam) arata ca desi diferenta de venit dintre femei si barbati este de 20%, pensia medie a femeilor va scadea la aproximativ 55% din pensia medie a barbatilor, tinand seama de diferenta de 5 ani existenta in varsta de pensionare.
Un alt lucru important pentru ambele sexe in ajungerea la o pensie cat mai mare este alegerea fondului de pensii. "Criteriile de alegere a fondului si a nivelului de rentabilitate aferent trebuie sa aiba in vedere durata investitiei si toleranta la risc", spune Catalin Ciorsac, analist financiar la Certinvest. Pe termene mai mari, se pot alege si fonduri mai riscante. "E in interesul fiecarui administrator sa tina comisioanele de administrare cat mai mici din punct de vedere procentual, pentru a oferi o rentabilitate buna propriilor fonduri. Investitorii sunt motivati in primul rand de randamente, deci nici fondurile de pensii nu vor avea comisioane mari de administrare", mai adauga Ciorsac.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice