Eliminarea restrictiilor BNR la creditare poate stimula imprumuturile pe termen lung

Data publicarii: 06-03-2007 | Finante-Banci

Eliminarea restrictiilor bancii centrale privind gradul de indatorare a populatiei va avantaja imprumuturile pe termen lung, care nu au efect inflationist si a caror pondere in totalul creditelor va deveni tot mai mare, a declarat analistul Finansbank, Melania Hancila. "Se va inversa ponderea dintre creditele pe termen lung, mai ales imobiliare, si cele pe termen scurt, in care predomina imprumuturile de consum", a estimat Hancila.

Ea crede ca nu va exista un efect de crestere a inflatiei, deoarece creditele pe termen lung nu au efect inflationist, spre deosebire de cele de consum, care sporesc cererea si pot avea un efect de crestere a preturilor. Creditele de consum nu isi vor mari ritmul de crestere, insa gradul de intermediere financiara va spori de la nivelul inca scazut de acum, considera Hancila.

Economistul Florian Libocor crede ca masura anuntata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va avea efecte inflationiste, mai ales pentru ca restrictiile bancii centrale vor fi inlocuite cu normele de expunere la risc ale bancilor, care nu vor sa dea credite neperformante. "Fiecare institutie bancara va stabili propriile conditii de creditare si propriile expuneri de risc, iar clientii nu sunt exonerati de prezentarea unei adeverinte de venit sau a unor garantii. Nu vad nicio perturbare a activitatii din piata", a declarat Libocor. El considera ca un efect semnificativ asupra pietei creditarii l-ar putea avea o eventuala reducere a rezervelor minime obligatorii (RMO) impuse bancilor de catre BNR. Mai  mult, in Romania a avut loc si o calmare a consumului, comparativ cu anii 2003-2004.

Alti analisti cred ca masura anuntata de BNR ar putea avea un efect inflationist, in contextul in care cererea de consum e in continua crestere. "Sigur ca inflatia mult sub asteptari din ianuarie a incurajat banca nationala sa ia o astfel de masura", a spus economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun. "Din punct de vedere al unui teren competitiv, egal pentru toti, e o masura normala si logica, dar ea va trebui compensata de masuri de politica monetara de limitare a cresterii cererii", a atras atentia Craciun. El a explicat ca, daca inflatia va creste peste asteptarile bancii centrale, e posibil ca aceasta sa incetineasca ritmul de scadere a ratei dobanzii de politica monetara, precum si cel al ratelor rezervelor minime obligatorii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: