Strainii cumpara 80% din apartamentele noi
Data publicarii: 05-03-2007 | ImobiliareFondurile de investitii, in special cele spaniole si englezesti, cumpara 80 - 85% din apartamente noi, si doar 15-20% sunt cumparate de cetatenii romani, intrucat valoarea acestora este prea mare, a declarat reprezentantul DTZ Echinox, Daniel Mitarcu. Fondurile straine de investitii sau fondurile private, reprezentate de cetateni straini care au circa 2-3 milioane euro in cont, achizitioneaza apartamente "la pachet" cu scopul de a le inchiria sau de a le vinde ulterior.
De exemplu, un apartament poate fi cumparat cu 1.400 euro mp plus TVA, inca din faza de proiect, si apoi revandut cu circa 1.700 euro mp inainte de finalizarea ansamblului, explica Daniel Mitarcu.
Proprietatile pot fi rezervate in baza unui antecontract pentru un avans de 20-30 %, restul sumei fiind esalonata in functie de stadiile lucrarii. Reprezentantii DTZ nu s-au pronuntat in ceea ce priveste randamentul pe care l-ar obtine acesti investitori in urma inchirierii, deoarece ei considera ca sunt putini romanii care isi permit sa locuiasca in astfel de locatii.
Imposibilitatea de a accesa un credit reprezinta unul dintre motivele pentru care ponderea cumparatorilor romani este mica. Bancile nu accepta ca garantie apartamentul care urmeaza sa fie construit, acesta neavand cadastru si nici intabulare. O solutie pentru acestia ar mai fi garantarea cu apartamentul parintilor, spun analistii DTZ.
Pentru persoanele cu un salariu mediu de 200 de euro pe luna, in prezent nu exista nicio solutie pentru accesarea unui credit deoarece nivelul salariului este prea mic, a mai spus analistul.
DTZ este o companie internationala de servicii si consultanta imobiliara cu o retea de circa 200 de birouri in 163 de orase. DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala in Romania a companiei internationale imobiliare DTZ.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani