Profesii care ne ''scrantesc''
Data publicarii: 05-03-2007 | HR/CariereStrainii sunt stresati, fie pentru ca muncesc prea mult, fie pentru ca sunt nemultumiti de conditiile de salarizare. Romanii in schimb sunt stresati pentru ca sunt obligati sa traiasca si sa-si desfasoare activitatea intr-un sistem unde domina haosul, dezordinea, noteaza Saptamana Financiara. Specialistii din tara noastra sunt de parere ca e greu de facut o comparatie intre profesiile stresante din state unde economia functioneaza dupa alte reguli si Romania, unde sunt domenii in care guverneaza haosul. Salariatii de la noi sunt stresati la locul de munca in primul rand din cauza schimbarilor constante care intervin in desfasurarea activitatii.
In categoria "stresatilor" intra medicii, angajatii din sistemul financiar, cei din comert, din administratie, dar si lucratorii din firmele de stat care au un statut incert. Psihiatrii spun ca printre meseriile stresante sunt si cele in care persoanele intra in contact direct cu oamenii. Multora dintre noi ni s-a intamplat sa mergem sa ne platim impozitele, de exemplu, si sa dam peste un functionar public care mai ca nu ne-a luat la bataie pentru ca l-am deranjat. N-a contat ca noi vrem sa dam bani la stat.
Exista explicatii pentru astfel de comportamente, si anume ca acel contact permanent cu un public variat il face pe angajat sa-si piarda rabdarea din cauza uzurii psihice la care este supus.
De la munca la spital
Tot in grupul profesiilor care te pot duce la "balamuc" intra si cele de pompier, politist, militar, dar si cea de ziarist. De cele mai multe ori, personalul care activeaza in astfel de domenii are de suferit din cauza faptului ca ia contact direct cu unele dintre cele mai grave evenimente. Stresul este multiplicat si de oboseala acumulata. "Din pacate, in Romania, fisa profesionala este vag definita.
Studiile de specialitate realizate in tarile dezvoltate nu pot fi aplicate la «tiparul» romanesc. Si asta din cauza ca economia romaneasca traieste o vesnica tranzitie. Aici exista categorii profesionale stresate de nesiguranta locului de munca, de insatisfactia profesionala si salariala, de raportul dintre castigurile realizate si costurile vietii. Dar cel mai mare factor de stres este reprezentat de haos, dezorganizare. Medicii, de exemplu, sunt stresati fiindca nu au mijloacele necesare pentru a-si face meseria, dar si de schimbarile care intervin mereu in sistem.
Cei care au activitati comerciale sunt «omorati nervos» din cauza birocratiei. Administratia locala este bulversata din cauza volumului mare de munca pe care un angajat trebuie sa-l faca zilnic. La noi, stresul are legatura directa cu toata aceasta bulibaseala care domneste in cele mai multe domenii, dar si cu schimbarile atat de dese facute de la nivel central", ne-a declarat profesorul Florin Tudose, unul dintre cei mai cunoscuti psihiatri din Romania.
Ce-i la ei nu-i la noi
Postul de televiziune american 33 News ABC a realizat un clasament al meseriilor stresante. In top se afla angajatii din sectorul IT, 97 la suta din cei intervievati sustinand ca timpul petrecut la birou ii epuizeaza psihic, iar relatia cu clientii ii streseaza la maximum. La noi, lucrurile stau cu totul altfel. Lucratorii din IT nu se plang de stres, poate doar de faptul ca muncesc mult prea mult. In schimb, salariatii din foarte multe domenii se plang ca din cauza lipsei tehnologiei sunt obligati sa lucreze la fel ca in Evul Mediu. Asa ca, daca in America dezvoltarea le da dureri de cap unor salariati, in Romania tocmai lipsa ei ii innebuneste pe oameni.
Statisticile efectuate la noi au scos la iveala faptul ca 80 la suta din romanii activi din punct de vedere profesional sunt supusi stresului. Printre cei "loviti" sunt si avocatii si profesorii. Daca primii au probleme din cauza volumului mare de munca, profesorii sunt afectati si de nivelul de salarizare sau de comportamentul elevilor - care in majoritatea cazurilor si-au pierdut respectul pentru omul de la catedra.
Ce face banul din om
O categorie speciala in randul stresatilor este cea a persoanelor care lucreaza cu valori importante. Este vorba in primul rand de contabili, personalul din banci, dar si de brokeri. Acestia din urma practic "se joaca" la Bursa cu banii altora, modificarile intervenite in pretul actiunilor provocand valuri de adrenalina. Nici persoanele care ocupa posturi de conducere nu au o activitate lipsita de stres. Dimpotriva, patronii si managerii de firme au o viata in care responsabilitatile sunt mari, de multe ori trebuie sa ia decizii contra cronometru, destinele multor angajati depinzand de hotararile lor.
Munca dauneaza grav sanatatii
Daca e sa ne luam dupa un studiu facut de britanici, putem spune fara nicio indoiala ca munca dauneaza grav sanatatii. Un sondaj efectuat pe 2.700 de adulti a scos la iveala faptul ca persoanele care au o slujba full-time sunt supuse imbolnavirilor. De vina sunt regimul de viata dezorganizat, stresul, lipsa unei diete alimentare, sedentarismul, fumatul. Regula este valabila si in Romania. Perioada de tranzitie i-a determinat pe romani sa renunte la multe dintre activitatile pe care le practicau inainte in favoarea unui program de lucru cat mai prelungit care sa le aduca satisfactii materiale.
Din acest motiv, tot mai multi romani sufera din cauza bolilor provocate de stres. Problema cel mai des intalnita este hipertensiunea. Regimul de viata dezorganizat a dus la cresterea incidentei bolilor de inima si a bolilor nervoase in randul populatiei. A mai aparut insa un fel de "afectiune" - alcoolismul. Foarte multe dintre persoanele "stresate" incearca sa-si rezolve problemele apeland la sticla cu bautura. In general, cei care aleg aceasta cale fac parte din categorii sociale sarace. Exista insa "bolnavi" si in randul persoanelor cu pregatire, care ajung sa bea din cauza unui esec profesional.
Romanii insa nu constientizeaza cat de grav le poate afecta stresul sanatatea. Multi dintre ei se gandesc ca nu vor avea de suferit si atunci cand apar problemele nu obisnuiesc sa mearga la psiholog. De cele mai multe ori, este aleasa varianta unor confesiuni facute prietenilor sau preotului. Persoanele stresate prefera sa se planga unor apropiati de necazurile de orice natura pe care le au, evitand sa ceara sprijinul profesionistilor.
Integral in Saptamana Financiara
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice