Eliminarea limitelor pentru ratele la credite poate creste pretul caselor
Data publicarii: 05-03-2007 | ImobiliareEliminarea limitelor pentru ratele lunare la credite, decizie luata vineri de Banca Nationala a Romaniei, poate avea un impact important asupra pietei imobiliare si poate duce chiar la cresterea preturilor apartamentelor, sustine analistul imobiliar Radu Zilisteanu. Potrivit lui Zilisteanu daca decizia BNR de a elimina obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei nu o sa aiba o influenta majora asupra pietei, decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a nu mai impune bancilor comerciale sa limiteze rata lunara a unui imprumut la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare, sau 30% in cazul celor de consum este o adevarata surpriza si poate duce la o crestere importanta a creditelor.
"Renuntarea la plafonul de indatorare va avea intr-adevar un impact asupra pietei. Daca o persoana avea pana acum un venit de 500 de euro si putea plati o rata de circa 200, s-ar putea ca de acum incolo sa primeasca si un credit mai mare si sa achite si o rata de 300 sau chiar 350 de euro. Totul depinde insa de masurile pe care le vor lua bancile comerciale pentru ca ele isi fac singure politica", a declarat Radu Zilisteanu, purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI),
Analistul mai spune ca in conditiile in care bancile vor relaxa aceste limite de indatorare, "se va da drumul la robinetul cu credite, iar acest lucru va alimenta cererea de pe piata imobiliara, crescand totodata si preturile locuintelor". Zilisteanu considera ca in prezent bancile asteapta ca "cineva sa ia taurul de coarne" si sa puna in aplicare masura BNR, iar apoi bancile mici vor urma acest val.
De aceeasi parere este si actionarul majoritar al grupului Altex, Dan Ostahie. Potrivit lui Ostahie, eliminarea, de catre BNR, a obligativitatii avansului, precum si liberalizarea modalitatii de calcul a limitelor de indatorare pentru populatie, vor face ca imprumuturile imobiliare si ipotecare sa devina mai accesibile, ceea ce va face sa creasca cererea pe piata imobiliara. "Aceasta crestere a cererii, coroborata cu alti factori, cum ar fi majorarea preturilor la terenuri si la materiale de constructie si cresterea salariilor in domeniul constructiilor, ar putea determina o accelerare a cresterii preturilor pe piata imobiliara romaneasca", a declarat duminica, Dan Ostahie.
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a declarat sambata, 3 martie, la Realitatea TV, ca Banca Nationala a Romaniei nu va mai impune bancilor comerciale sa limiteze rata lunara la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare, sau 30% in cazul celor de consum. Consilierul guvernatorului a explicat ca, prin noua masura, va avea loc un transfer de responsabilitate de la banca centrala la bancile comerciale, decizia BNR avand o legatura directa cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
"Zilele urmatoare o sa apara un document al Bancii Centrale catre unitatile bancare si catre unitatile de finantare nebancare. Practic, bancile vor fi nevoite sa studieze foarte bine situatia fiecarui client", a mai declarat Vasilescu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice