Firmele de securitate pazesc 500 mil. euro
Data publicarii: 05-03-2007 | AfaceriAnul acesta, piata serviciilor de securitate isi va mentine cresterea robusta din ultimii ani. "In ultima perioada, rata medie anuala de crestere a cifrei de afaceri a fost de peste 30% si apreciez ca aceasta se va mentine si in anul 2007", a declarat Ion Popescu, presedintele Patronatului Societatilor de Securitate din Romania. Astfel, avand in vedere ca cifra de afaceri din anul 2005 a fost de 1,04 miliarde lei, iar rata medie anuala de crestere s-a mentinut la aproximativ 30%, efectuand un calcul simplu, ne putem da seama ca, anul acesta, piata sigurantei se va situa la un nivel de 1,75 miliarde de lei, noteaza Curierul National.
Firmele "de apartament" incalca loialitatea pietei
In ceea ce priveste concurenta pe piata societatilor de securitate, presedintele patronatului ne-a declarat ca "exista o concurenta extrem de mare intre firme, piata devenind, astfel, extraordinar de mobila. Cele peste 900 de societati de securitate care functioneaza astazi in Romania, dintre care peste o treime sunt numai in Capitala, lupta pentru o piata in continua expansiune si extrem de permeabila, deci concurenta este reala si acerba, fenomen ce tinde sa ridice calitatea serviciilor oferite".
Nu intotdeauna, insa, aceasta concurenta este si loiala, acuza patronatul. De vina, spune Popescu, sunt in buna masura firmele "de apartament" care nu au dotarea si personalul calificat necesare. Acestea practica preturi de dumping ce ispitesc potentialii beneficiari, bucurosi ca fac o "afacere cinstita" la costuri si cu investitii mult sub nivelul pietei. "Or, se stie, mai ieftin nu inseamna aproape niciodata mai bun...", ne-a declarat Popescu. Astfel, din aceasta cauza, se poate afirma ca, in prezent, piata serviciilor de securitate privata este aglomerata si fragmentata.
Totodata, concurenta pe piata serviciilor de securitate este in stransa legatura cu gradul de urbanizare si dezvoltare economica a unei anumite zone. Cel mai ridicat nivel al concurentei se manifesta in Bucuresti, Timisoara, Constanta si Brasov, evident impreuna cu zonele limitrofe, dupa cum ne-a informat reprezentantul PSS. La polul opus se situeaza localitatile din judetele Calarasi, Ialomita, Giurgiu, Alba.
Securitatea privata o eclipseaza pe cea publica
Potrivit presedintelui patronatului, piata de profil inregistreaza cresteri din ce in ce mai mari si datorita faptului ca tot mai multe institutii de stat apeleaza la serviciile de paza private.
Specialistii PSS au sesizat un fenomen interesant; daca pana anii trecuti balanta inclina in mod evident catre beneficiarii privati, sistemul de stat apeland in mare parte la institutiile traditionale - Politia, Jandarmeria, MapN -, astazi, institutii ale statului din ce in ce mai numeroase apeleaza la serviciile firmelor private de securitate.
Totodata, societatile de securitate participa in calitate de forte complementare, alaturi de Politie ori Jandarmerie, la misiuni comune. "Firmele private sunt mai mobile si rapide in ridicarea nivelului calitativ al echipamentelor si tehnicii. Pe de alta parte, contractele cu statul par mai sigure si mai usor de onorat", a mai adaugat seful PSS.
Sectorul privat ocupa o pondere de 80-90% din totalul servicilor, dar dominanta in sectorul public este externalizarea serviciilor de paza si protectie, care este in continua crestere. "Iata ca sunt unitati militare care sunt pazite de societati private, iar jandarmeria renunta la cat mai multe contracte", a declarat seful patronatului.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice