Spania a eliminat vizele de munca pentru romani
Data publicarii: 03-03-2007 | EconomieAstfel, cetatenii romani care doresc sa deruleze contracte de munca in Spania, indiferent de perioada de timp a acestora, nu vor mai fi obligati sa obtina vize de munca si nici sa depuna la autoritatile spaniole documente referitoare la situatia cazierului judiciar propriu sau prin care sa dovedeasca starea de sanatate (cu exceptia unor cazuri speciale). De asemenea, cetatenilor romani nu li se vor mai elibera carti de rezidenta temporara, ci certificate de inregistrare, care nu vor mai avea limita de timp.
Totusi, cei interesati sa obtina un loc de munca in Spania nu vor putea lucra decat in baza unei autorizatii de munca emise de autoritatile spaniole competente, pentru ca Spania este una dintre tarile europene care au impus restrictii romanilor pe piata interna a muncii.
"Prin Decretul Regal 240 din 16 februarie 2007, discriminarile la care au fost supusi romanii pana in prezent au fost eliminate, iar calitatea acestora de cetateni europeni, cu drepturi egale cu cele ale altor lucratori din Uniunea Europeana, a fost recunoscuta", informeaza comunicatul BNS.
BNS si Aurel Teodorescu, in calitate de cetatean roman si nu de director al Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), au depus, la inceputul lunii februarie, o plangere catre institutiile europene in care au semnalat decizia ilegala a Ministerului Muncii si Afacerilor Sociale din Spania de a mentine obligativitatea vizelor de munca pentru romanii care vor sa plece in Spania cu un contract de munca pe o durata mai mare de sase luni. Presedintele confederatei, Dumitru Costin, declara, la acea data, ca decizia a fost luata ca urmare a lipsei de reactie a reprezentantilor institutiilor romane competente, respectiv ministrul afacerilor externe Mihai-Razvan Ungureanu si premierul Calin Popescu Tariceanu.
Potrivit plangerii lui Aurel Teodorescu si a BNS - trimisa in 9 februarie la Curtea Europeana de Justitie, la Comisia Europeana, la Consiliul Uniunii Europene, la Parlamentul European si la European Ombudsman (echivalentul Avocatului Poporului in UE) - prin mentinerea vizelor de munca, Spania incalca Directiva 38/2004, privind dreptul la libera circulatie a cetatenilor UE si Tratatul de la Amsterdam, care prevede ca cetatenii UE nu au nevoie de viza de sedere intr-un stat al Uniunii.
"Probabil ca Spania face o confuzie intre vizele de munca si masurile tranzitorii in ceea ce priveste circulatia lucratorilor, care sunt cu totul altceva si care au fost impuse Romaniei de 15 state ale UE. Aceste masuri sunt perfect legale si se gasesc specificate in Tratatul de Aderare, in timp ce vizele de munca incalca dreptul la libera circulatie si au fost pastrate doar de spanioli", spunea, in februarie, Aurel Teodorescu.
Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale din Spania a decis, in 26 decembrie, anul trecut, sa pastreze vizele de munca pentru muncitorii romani si bulgari care au un contract de munca mai mare de sase luni si dupa 1 ianuarie 2007, desi, potrivit legislatiei europene, vizele trebuie eliminate odata cu intrarea celor doua tari in Uniunea Europeana. Aceasta decizie implica si obligativitatea detinerii unui pasaport (pentru ca viza nu se poate aplica decat pe pasaport), desi, dupa aderare, romanii pot circula in statele UE doar cu cartea de identitate. De asemenea, se mentine obligativitatea prezentarii cazierului judiciar si a certificatului medical, care contravin prevederilor Directivei 38/2004.
Potrivit lui Aurel Teodorescu, un numar de 82.000 de romani au plecat la munca in Spania in ultimii cinci ani prin OMFM, iar din datele Ministerului de Externe reiese ca numarul romanilor care locuiesc sau muncesc legal in Spania este de peste un 1.200.000.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice