Ce este un credit ipotecar si in ce conditii se poate obtine
Data publicarii: 02-03-2007 | Finante-BanciCine poate obtine un credit ipotecar?
Pot obtine un credit ipotecar de la o banca ce activeaza in Romania atat cetatenii romani ce obtin venituri in tara cat si cei care lucreaza in strainatate. De asemenea, si cetatenii straini care lucreaza in Romania pot obtine un astfel de imprumut.
Pentru a obtine un credit ipotecar trebuie sa aveti varsta minima de 18 ani (in cazul unor banci, precum Piraeus Bank) sau 20 de ani (Banca Romaneasca).
Creditul trebuie rambursat, in general, pana la varsta pensionarii, respectiv 65 de ani, in cazul ambelor banci. Aceasta inseamna ca cei care au, de exemplu, 40 de ani, pot obtine un imprumut pe cel mult 15 ani.
Care este venitul minim necesar?
Bancile impun celor care solicita un credit ipotecar sa aiba un venit minim. De exemplu, Banca Romaneasca cere un venit minim net de 200 sau 250 de euro (in functie de moneda in care se acorda creditul), in timp ce la Piraeus Bank venitul minim necesar este de 300 de euro.
Care este vechimea in munca necesara?
In cazul Bancii Romanesti este nevoie sa aveti o vechime minima de 6 luni la locul de munca iar pentru cei care au venituri din activitati independente se accepta o vechime de minim un an. In cazul Pireus Bank este necesara o vechime minima de 3 luni la locul de munca si o vechime totala de munca de minim un an.
E nevoie de o asigurare de viata?
In cazul creditelor ipotecare, toate bancile impun incheierea unei asigurari a locuintei.
La unele banci, pentru a primi un credit ipotecar aveti nevoie si de o asigurare de viata. Alte banci ofera gratuit aceasta asigurare iar la altele nu este obligatorie.
De ce este nevoie de asigurare
Asigurarea este o forma de protectie financiara in cazul unor accidente suferite de oameni sau alte cazuri in care nu mai putem plati rata.
De exemplu, in cazul bolii, somajului, accidente grave soldate cu moartea sau invaliditate, cel care a obtinut imprumutul nu-si va mai putea plati rata. In aceste cazuri, firma de asigurare se va ocupa de rambursarea creditului.
Care este dobanda?
Dobanda difera in functie de banca aleasa: de exemplu, la Banca Romaneasca dobanda pentru creditul in euro este de 5,9% pe an, in timp ce la Piraeus Bank dobanda pentru un credit ipotecar in euro este de 5,35%. La Raiffeisen Bank pentru un credit in lei trebuie sa platim o dobanda de 8,4% pe an iar de la BCR putem lua un credit in euro cu dobanda fixa de 6,2% in primul an si variabila ulterior.
Ce comisioane se mai platesc?
Pe langa rata lunara si dobanda, bancile mai percept niste comisioane: de acordare a creditului, de analiza a dosarului, de gestiune a creditului sau de rambursare a creditului inainte de termen (rambursare anticipata).
La Raiffeisen Bank, de exemplu, se plateste un singur comision anual de administrare si procesare de 0,9%, calculat la soldul creditului. Daca doriti sa inapoiati banii anticipat, veti plati un comision de 3%.
La Piraeus Bank trebuie sa platim doua tipuri de comisioane: un comision de acordare a creditului, de 2%, minim 150 de euro, si un comision lunar de administrare de 0,03%.
Pentru rambursarea creditului in avans se perecepe un comision de 2% aplicat sumei rambursate in avans.
Integral in Ghiseul Bancar
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani