KBC se concentreaza pe achizitii de nisa in piete precum cea romaneasca
Data publicarii: 02-03-2007 | InternationalBerger a mai precizat ca grupul belgian ar putea fi interesat sa cumpere institutii de "private banking", pe care ar putea ulterior sa le uneasca sub un singur nume.
"Romstal Leasing va mai juca rolul de platforma de lansare pentru intrarea KBC pe piata creditelor de consum din Romania", a mai spus directorul executiv al KBC.
Compania Romstal Leasing, achizitionata de grupul belgian KBC, tinteste in 2006 o crestere cu 30% a volumului bunurilor finantate si un randament similar pentru profit, declara, la inceputul lunii februarie, directorul de marketing al firmei, Ionut Chirila.
"Vrem sa crestem cu 30%, undeva pe la 150 milioane euro", a afirmat Chirila, prognozand cresterea valorii bunurilor finantate. Compania Romstal Leasing a finantat, anul trecut, 4.650 de contracte de leasing, in valoare totala de 139,2 milioane euro, in crestere cu 93% fata de anul 2005, iar valoarea bunurilor finantate a ajuns la 116,8 milioane de euro, in crestere tot cu 93% fata de 2005. Pentru 2007, Romstal Leasing intentioneaza sa obtina o cota de piata de 4,6% si o crestere a numarului de contracte mai mare decat ritmul prognozat pentru piata de leasing, care se situeaza la 15-20%.
Belgienii de la KBC au platit, in decembrie 2006, 70 milioane euro (240 milioane lei) companiei Romstal Imex, pentru pachetul majoritar detinut la Romstal Leasing si INK Broker de Asigurari, iar KBC Securities, casa de brokeraj a grupului belgian, va prelua integral pachetul de actiuni, detinut de omul de afaceri Sorin Apostol, la societatea Swiss Capital Romania, printr-o tranzactie ce va fi incheiata in primul trimestru din 2007. Grupul belgian KBC a fost prezent in cursa pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), castigata in cele din urma de austriecii de la Erste Bank. KBC a mai anuntat ca a incheiat o intelegere pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al bancii sarbe A Banka.
Grupul financiar belgian KBC a preluat, la sfarsitul lunii ianuarie 2007, un pachet de 70% din actiunile companiei bulgare de asigurari DZI Insurance, detinute de statul bulgar, contra sumei de 185 milioane euro, urmand sa faca o oferta publica de preluare si pentru restul de 30%.
Intelegerea dintre KBC si DZI prevede si preluarea, de catre grupul belgian, a companiei DZI Invest, specializata in tranzactii bursiere si activa la Bursa din Sofia. DZI Invest a fost infiintata in 1999 si ofera servicii de brokeraj pentru titlurile bulgaresti de stat, ca si pentru obligatiunile emise de guvernul bulgar pe piete externe. KBC intentioneaza sa finalizeze aceste achizitii cat mai curand posibil, iar autoritatile de supraveghere financiara si concurentiala din Bulgaria urmeaza sa se pronunte asupra legalitatii tranzactiilor. Totodata, KBC va mai plati suplimentar circa 75 milioane euro, reprezentand aproximativ 70% din castigul nedistribuit de capital al DZI Insurance, rezultat din vanzarea, de catre asiguratorul bulgar, a participatiei sale la banca grupului, DZI Bank.
In ultimii zece ani, grupul KBC a patruns in forta pe pietele financiare ale tarilor care s-au alaturat UE in mai 2004 (Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria), iar strategia de extindere a grupului prevede continuarea achizitiilor in regiune. KBC este unul din cele mai mari grupuri financiare din Europa, incheind anul 2006 cu un profit net de 3,42 miliarde euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani