Confirmarea primirii pensiei pe card nu se va mai face prin talon
Data publicarii: 01-03-2007 | Finante-BanciPensionarii vor primi totusi prin posta talonul de pensie, prin scrisoare simpla si nu cu confirmare de primire, pentru ca acesta le este necesar pentru a-si dovedi statutul de pensionar la spitale sau pentru obtinerea permiselor de transport gratuite.
Porivit legislatiei actuale, pensionarii care primesc pensia in cont trebuie sa confirme primirea talonului acasa prin scrisoare recomandata. Daca timp de trei luni de zile consecutiv nu primeste aceasta notificare, CNPAS are dreptul sa suspende plata pensiei, aceasta fiind reluata in momentul in care pensionarul isi confirma existenta. Nota de fundamentare a proiectului de ordonanta informeaza ca decizia de modificare a legii a fost luata din cauza nemultumirilor pensionarilor care erau conditionati de primirea acestor taloane si care au apelat la acest sistem de plata pentru a capata o mobilitate mai mare.
La inceputul anului, mai multe case de pensii din tara s-au confruntat cu situatii in care pensionarii carora li s-a sistat plata pensiei s-au inghesuit la ghisee pentru a remedia situatia.
Minsiterul Muncii a mai modificat legea pensiilor si anul trecut, cand a introdus un comision pentru plata pensiilor prin cont bancar sau de card, dupa ce Bancpost si CEC, singurele banci care efectuau aceasta operatiune, au reziliat contractele din cauza lipsei unui comision. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2007, a fost introdus comisionul de maximum 0,15% din suma virata, pentru banci si de maximum 1,3 procente, pentru distribuirea pensiei la domiciliu, prin posta. Plata comisionului se face de la bugetul asigurarilor sociale.
Potrivit datelor de la CNPAS, pana in prezent sapte banci au semnat conventia pentru plata pensiei in cont si peste 500.000 de pensionari au recurs la aceasta varianta.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice