Confirmarea primirii pensiei pe card nu se va mai face prin talon

Data publicarii: 01-03-2007 | Finante-Banci
Pensionarii care isi primesc pensia in cont bancar nu vor mai fi nevoiti sa confirme primirea acesteia prin taloane, orice modificare intervenita in starea civila a acestor persoane obtinandu-se de la Evidenta Populatiei, prevede proiectul de modificare a legii pensiilor. Ministerul Muncii a publicat, joi, pe pagina de internet, proiectul de ordonanta pentru modificarea legii pensiilor. Astfel, pensionarii care au optat pentru virarea pensiei in cont bancar nu vor mai fi obligati sa confirme primirea drepturilor banesti cu talonul primit prin posta, confirmarea existentei persoanelor fiind obtinuta de Casa Nationala de Pensii (CNPAS) de la Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Populatiei.

Pensionarii vor primi totusi prin posta talonul de pensie, prin scrisoare simpla si nu cu confirmare de primire, pentru ca acesta le este necesar pentru a-si dovedi statutul de pensionar la spitale sau pentru obtinerea permiselor de transport gratuite.

Porivit legislatiei actuale, pensionarii care primesc pensia in cont trebuie sa confirme primirea talonului acasa prin scrisoare recomandata. Daca timp de trei luni de zile consecutiv nu primeste aceasta notificare, CNPAS are dreptul sa suspende plata pensiei, aceasta fiind reluata in momentul in care pensionarul isi confirma existenta. Nota de fundamentare a proiectului de ordonanta informeaza ca decizia de modificare a legii a fost luata din cauza nemultumirilor pensionarilor care erau conditionati de primirea acestor taloane si care au apelat la acest sistem de plata pentru a capata o mobilitate mai mare.

La inceputul anului, mai multe case de pensii din tara s-au confruntat cu situatii in care pensionarii carora li s-a sistat plata pensiei s-au inghesuit la ghisee pentru a remedia situatia.

Minsiterul Muncii a mai modificat legea pensiilor si anul trecut, cand a introdus un comision pentru plata pensiilor prin cont bancar sau de card, dupa ce Bancpost si CEC, singurele banci care efectuau aceasta operatiune, au reziliat contractele din cauza lipsei unui comision. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2007, a fost introdus comisionul de maximum 0,15% din suma virata, pentru banci si de maximum 1,3 procente, pentru distribuirea pensiei la domiciliu, prin posta. Plata comisionului se face de la bugetul asigurarilor sociale.

Potrivit datelor de la CNPAS, pana in prezent sapte banci au semnat conventia pentru plata pensiei in cont si peste 500.000 de pensionari au recurs la aceasta varianta.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: