Explozia pietei imobiliare reasaza topul cartierelor din Capitala
Data publicarii: 01-03-2007 | Imobiliare"Lipsa tot mai acuta din ultimii ani a ofertelor de terenuri virane din centrul Capitalei a determinat dezvoltatorii sa se reorienteze catre alte zone ale Bucurestiului. In acest context, s-au ridicat in timp anumite zone semicentrale, care au cunoscut un avant puternic datorita unor noi proiecte amplasate in perimetrul respectiv", a declarat Catalin Secareanu, manager al departamentului Offices&Retail din cadrul Coldwell Banker Affiliates Romania.
Apartamente de 15 ori mai scumpe decat acum opt ani
Un excelent exemplu este Vitanul. De la sfarsitul anului 1999, de cand in zona a fost construit primul mall din Capitala, preturile imobilelor au explodat. S-au inregistrat majorari de aproximativ 15 ori in mai putin de 100 de luni. Concomitent, in zona a aparut o populatie cu venituri mai mari, care a "fortat" vechii locatari sa se mute catre periferie. Si pretul terenurilor din zona s-a apreciat considerabil. Specialistii de la Coldwell Banker spun ca de la 25-80 de euro metrul patrat, acesta ajuns sa coste, la inceputul acestui an, intre 500 si 1.500 de euro.
Mai mult, zona Vitan a devenit una deosebit de atractiva pentru constructorii de locuinte. Vitan Platinum Towers, New Town Residence si Incity Residence sunt dezvoltarile imobiliare importante ale zonei care, pana la sfarsitul lui 2008, vor livra pe piata aproximativ 1.500 de noi apartamente. Costul unui metru patrat intr-un astfel de bloc poate depasi chiar 1.500 de euro.
Specialistii in imobiliare avertizeaza insa ca rezultatele acestui fenomen, care incepe sa se contureze si in Romania, poate atinge forme extreme. Nu este exclus sa asistam la o veritabila "segregare geografica" a claselor sociale. Pe de o parte veritabile paradisuri rezidentiale, iar pe de alta zone care decad in ceea ce priveste aspectul si confortul oferit pana la stadiul de ghetou.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani