TVA europeana lasa exportatorii fara bani

Data publicarii: 01-03-2007 | Economie
Majoritatea exportatorilor romani sint pe punctul de a-si inchide afacerile din cauza noilor reguli comunitare si a lipsei de interes din partea statului roman, noteaza Cotidianul. Dintre cei 15.500 de exportatori pe care ii are Romania, 15.000 sint in pericol sa-si inchida afacerile din cauza schimbarii regulilor privind TVA dupa aderare. De la 1 ianuarie, exporturile in UE s-au transformat in livrari intracomunitare, care sint purtatoare de TVA. Pina la aderare, exportatorii erau scutiti de la plata TVA.

Aceasta schimbare n-ar fi o problema daca Administratia Fiscala ar rambursa TVA intr-un timp rezonabil, pentru ca exportatorii sa-si poata plati furnizorii interni. Problema este ca statul returneaza TVA in medie in 100 de zile, timp in care 19% din banii pe care firma ar trebui sa-i circule, pentru ca sint ai ei, sint tinuti la trezorerie.

Credit bancar pentru plata TVA

Intr-o asemenea situatie se gaseste firma Sonex International, un exportator de sirma. "Dupa Revolutie mi-am facut o firma. Am lucrat cinstit, nici acum nu am datorii. Fac 2-3 milioane de euro pe an din export de sirma, in comision. Eu iau sirma de la o fabrica, o tai in portiuni de sapte metri, ii pun un snur sintetic. Si o vind in Germania la una dintre cele mai mari firme producatoare de hamei. De cind am intrat in UE si s-au schimbat legile, eu trebuie sa iau marfa de la furnizorul de sirma cu TVA. Nu ma deranjeaza. Dar sa zicem ca am facut exportul pe 1 ianuarie. Declaratia privind acest export se depune pe 25 a lunii urmatoare. Dupa care vin 45 de zile in care ar trebui sa am un control prealabil pe contabilitate ca sa-mi pot recupera TVA pe vinzare de la stat. Ei, toata tevatura dureaza peste 100 de zile", a declarat Victor Sofilca, patronul firmei. El a mai adaugat ca a ajuns sa ia credit sa plateasca TVA furnizorului. "In loc sa fac credit pentru dezvoltare, il fac pentru TVA pe care mi-o va da statul intr-o zi. Dobinda e de 10%. Deci, din 5 lei pe care-i cistig, fara TVA, mai pierd 10%", a aratat Sofilca.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: