Parteneriatul cu o banca, esential pentru reusita accesarii finantarilor europene
Data publicarii: 01-03-2007 | Finante-Banci
Fondurile structurale si de coeziune au aplicabilitate in mai multe domenii, dar pricipalul lor obiectiv este acela de reducere a decalajului dintre tarile europene si cele noi aderate. De la investitii in infrastructura, la cele dedicate educatiei, cercetarii sau IMM, investitii in agricultura sau masuri pentru dezvoltarea zonelor rurale, toate acestea necesita pe langa bani si consultanta de specialitate.
Uniunea Europeana a alocat Romaniei fonduri structurale in valoare de 17,2 miliarde de euro, adica ar trebui cheltuiti circa 9 milioane de euro pe zi. Ministrul Economiei si Comertului a declarat zilele trecute in cadrul unui seminar pe teme economice ca Romania va atrage circa 100 de milioane de euro in acest an.
Dar care este rolul unei banci?
Banca va poate oferi pe langa consultanta, scrisori de confort, si credite punte, co-finantari sau finantarea cheltuielilor neeligibile.
Daca un IMM isi doreste dezvoltarea unei lunii de productie, de exemplu, costurile acestui proiect este evaluat la suma totala de 500.000 de euro. Dintre acestea, costurile neeligibile sunt de 100.000 de euro, cele eligibile de 400.000 de euro, iar finantarea nerambursabila (maxim 60% din cheltuielile eligibile) este de 240.000 de euro.
Parteneriatul cu banca poate cuprinde urmatoarele etape: informatii si consiliere, identificarea celui mai bun program de finantare; apoi urmeaza acordarea creditelor necesare, asta in cazul in care nu detineti fondurile necesare, deoarece fondurile nerambursabile vin post-implementare.
In cazul in care beneficiarul proiectului vine si el cu o contributie proprie, de 100.000 de euro, creditul bancar ar putea sa aiba urmatorea structura: ori un credit de co-finantare - pentru suma totala, adica finatarea nerambursabila + costurile neeligibile + costurile eligibile, finatate de beneficiar. O a doua varianta ar fi un credit de pre-finantare (punte) pentru banii care vor fi returnati de catre UE (in cazul nostru - 240.000 de euro) si un credit de co-finantare, reprezentate de cheltuielile neeligibile si eligibile.
Integral in Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii